Понад 1000 наборів відкритих даних: Уряд опублікував постанову про відкриті дані

  Перегляди 6983

Українцям буде доступно понад 1000 наборів відкритих даних. Кабінет Міністрів України опублікував Постанову № 835, яка стала ще одним вагомим кроком для розвитку сфери. Завдяки Постанові кожен громадянин зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній та розмірами сплат податків у бюджет України. 

Серед нових наборів даних, які стали обов’язкові до публікації: Фінансова звітність компаній, відомості Державного земельного кадастру, База даних щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. А найпопулярніший на Єдиному державному веб-порталі набір даних — Відомості про транспортні засоби та їх власників — буде доповнений полем з VIN-номерами. Користувачі чекали цього ще з 2019 року. 

Постанова також передбачає створення центру компетенцій у сфері відкритих даних — порталу Дія. Відкриті дані. Презентуємо його вже цієї весни на Diia Summit. Центр компетенцій збере інформацію про роботу з відкритими даними, як для розпорядників та ІТ-спеціалістів, так і для звичайних користувачів. Сервісами на основі відкритих даних сьогодні користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців. 

Крім того, Постанова закріплює принципи Міжнародної хартії відкритих даних, зокрема принцип “відкритості за замовчуванням”. А також вводиться поняття “інформаційного аудиту”. І за розпорядниками закріплюється обов’язок проводити його щонайменше раз на рік, з обов’язковою публікацією результатів на порталі відкритих даних. Це перший крок до побудови якісної системи управління даними в Україні. Загалом, ціль Мінцифри — щоб за три роки Україна увійшла в топ-3 країн, які є лідерами у сфері відкритих даних. 

Упродовж шести місяців на розгляд Уряду буде винесена Стратегія розвитку сфери відкритих даних в Україні на найближчі 3-5 років. До розробки документу будуть залучені всі зацікавлені сторони, зокрема й спільнота користувачів відкритих даних. 

Більш детально з усіма нововедденями можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3gIE7nJ 

Мінцифра вдячна всім, хто докладає зусиль для розвитку сфери відкритих даних в Україні, зокрема USAID /UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, Фонду Східна Європа.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт