Подати заявку на консультацію з усиновлення дитини можна на порталі Дія

  Перегляди 3679

Завдяки здобуткам цифрової держави українці можуть навчатися, сплачувати податки, отримувати соціальну допомогу онлайн. А відсьогодні — проконсультуватися щодо усиновлення дитини на порталі Дія.

Наразі, щоб стати усиновлювачем, потрібно збирати паперові документи та довідки, нести їх до служби в справах дітей, вистоювати черги та чекати на результат. 

Онлайн-послуга полегшить подання необхідних документів для людей, які бажають усиновити дитину. І значно пришвидшить перевірку поданих документів. Нова послуга дає можливість отримати онлайн-консультацію. За її результатами ви матимете змогу впевнитися, чи можете бути усиновлювачем та що необхідно доопрацювати, щоб ним стати.

«Символічно, що саме в День захисту дітей, у надзвичайно складних умовах ведення бойових дій, відновлюється процедура національного усиновлення. Ми почали цифровізацію цієї сфери. Зробимо її зручною та зрозумілою, без усіляких умовностей паперової бюрократії. Сподіваємося, що перевод цієї послуги в онлайн допоможе подолати сирітство в Україні. Особливо в такі складні часи, коли діти залишаються без родин», — зазначив керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг у Мінцифрі Денис Іванов.

«Зараз ми говоримо про право дитини на родину. І хоча в будь-якій країні на період війни зупиняється процедура усиновлення, адже за об’єктивних причин вона просто неможлива в реалізації, ми спростили процедуру опіки для рідних та родичів, а також активно застосували тимчасове влаштування дітей. Ми маємо близько 20 000 звернень про бажання прихистити дитину. Це про те, що українці готові дарувати родинне тепло дітям, які цього потребують. Тож цим людям потрібно лише допомогти зробити це правильно та з огляду на інтереси самої дитини. Ми можемо та мусимо зробити все, аби викорінити сирітство в Україні. І цифровізація сприятиме усиновленню, полегшуючи його», — повідомила ініціаторка проєкту, радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимюк.

«Фундаментальні цінності, уявлення про світ та сенси формуються саме в родині. Від щасливого дитинства залежить не лише майбутнє людини, а й майбутнє країни. Ми спрощуємо, цифровізуємо процеси з усиновлення і відсьогодні забезпечуємо можливість подати заявку на консультацію онлайн через портал Дія. Впевнені, що саме цей крок дасть змогу більшій кількості людей зрозуміти всю процедуру та оцінити свою готовність до усиновлення. Кожна дитина повинна мати родину та безхмарне дитинство», — підкреслив важливість нової онлайн-послуги заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко.

Як подати заяву на консультацію: 

  • авторизуйтеся на порталі Дія,
  • виберіть послугу консультації з усиновлення,
  • заповніть усі необхідні пункти та підпишіть заяву електронним підписом.

Подання заяви триває до 5 хв. Опрацювання — 15 робочих днів. Потім із вами зв’яжеться служба в справах дітей та організує консультацію. 

Наступним етапом розвитку цієї послуги стане подання в Дії заяви на статус кандидата на усиновлення, кандидата в батьки-вихователі прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу або опікуна. 

Проєкт реалізовано за ініціативи Радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Офісом Президента України, Міністерством соціальної політики України та Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН за підтримки Швеції.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт