Підсумки Саміту Україна-ЄС: Україна наближається до Єдиного цифрового ринку ЄС

Прес-офіс
07 жовтня 2020, 12:37
  Перегляди 2669

В Україні впроваджуються найновітніші стандарти ЄС у сфері електронних комунікацій

6 жовтня 2020 року в Брюсселі українська делегація на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським взяла участь у пленарній сесії 22-го Саміту між Україною та Європейським Союзом. ЄС представляли Президент Європейської ради Шарль Мішель та Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.  

Сторони обговорили низку важливих питань, одне з яких стосувалось подальшого посилення економічної інтеграції та регуляторного зближення у пріоритетних сферах за Угодою про асоціацію. Цифровий сектор посів перше місце серед перелічених сфер, оскільки розбудова українсько-європейської цифрової екосистеми в умовах глобальних викликів сьогодення є запорукою формування економічної стійкості бізнесу та суспільства.

Україна та ЄС привітали досягнутий прогрес в оновленні Доповнення XVII-3 до Угоди про асоціацію. Імплементація цього документу призведе до впровадження в Україні найновітніших стандартів ЄС у сфері електронних комунікацій. Це в свою чергу забезпечує поступову інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку ЄС. 

Крім цього, у спільний заяві за підсумками саміту відзначається: «У цифровій сфері ми взяли до відома здійснену на місці оцінку виконання зобов’язань України у межах Угоди про асоціацію/ПВЗВТ. Ми також обговорили залучення ЄС до подальшої підтримки України та її інституцій у наближенні до Єдиного цифрового ринку для отримання всіх переваг Угоди про асоціацію. Ми домовилися підготувати до кінця 2020 року спільний робочий план співпраці між ЄС та Україною щодо електронних довірчих послуг з перспективою укладення можливої угоди, яка повинна базуватися на наближенні до законодавства та стандартів ЄС».

Для того, щоб окреслити економічні вигоди України від інтеграції до ЄЦР ЄС, під координацією Мінцифри та за підтримки  Міжнародного фонду «Відродження» Центр аналітики зовнішньої торгівлі при Київській школі економіки та Український центр Європейської політики проводять дослідження на цю тему. Згідно з попередніми розрахунками, в результаті інтеграції України до ЄЦР ЄС очікується додаткове зростання ВВП України до 5%. Більш детальна інформація наведена в інфографіці.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт