Під час карантину якісний зв’язок став важливим як ніколи

Прес-офіс
08 травня 2020, 13:27
  Перегляди 2396

Що робиться для того, аби високошвидкісний мобільний інтернет був доступним майже кожному українцю? Про це Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку інфраструктури Олександр Шелест та представники чотирьох провідних операторів, що беруть участь у розбудові мереж 4G, – Київстар, Водафон Україна, Лайфселл та Інтертелеком – розказали Президенту України Володимиру Зеленському на зустрічі 7 травня.

Актуальність такої зустрічі обумовлена змінами, які відбулись у нашому житті у зв’язку з пандемією та карантином. Адже саме доступ до інтернету надає можливість людям працювати віддалено та вчасно отримувати необхідну інформацію. Наразі якісний зв’язок став важливим як ніколи.

Під час карантину Мінцифри опитало всі ОДА щодо наявності підключення до мобільного ШСД у кожному населеному пункті. ОДА надали інформацію, що принаймні у 5 700 населених пунктах є проблеми з підключенням. Цей перелік не є вичерпним, і Минцифри продовжує збирати інформацію.

Наразі Мінцифри узагальнило наявні дані та надіслало операторам з метою пріоритизації їхніх зусиль щодо розширення покриття. Вже відомо, що деякі з цих населених пунктів отримали покриття протягом квітня.

Загалом, за інформацією операторів, у квітні цього року 378 тис. жителів у 865 населених пунктах отримали покриття 4G.

Пришвидшить розгортання мереж 4G територією України початок роботи операторів мобільного зв’язку в діапазоні 800-900 МГц.

Нагадаємо, що в липні минулого року Президент підписав Указ «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного інтернету». Надалі оператори склали спільний план дій щодо розвитку технології 4G у діапазоні 800-900 МГц. І на знак підтримки з цього питання у жовтні минулого року Уряд та чотири оператори – Київстар, Водафон Україна, Лайфселл та Інтертелеком – підписали меморандум.

Відтоді оператори отримали ліцензії на 4G у діапазоні 800-900 МГц, внесені необхідні для розвитку 4G зміни у План використання радіочастот, зменшене навантаження на оплату користування радіочастотами для операторів.

Наразі виконання зобов’язань операторами за ліцензійними умовами йде за планом. За винятком оператора Інтертелеком, який не зміг вчасно оплатити ліцензію на 4G. Але завдяки спільним зусиллям держави та оператора знайдено шляхи виходу з цієї ситуації. Оператор виконує необхідні дії згідно спільного плану та матиме змогу переоформити свої ліцензії. Докладніше про це можна прочитати тут https://thedigital.gov.ua/news/nkrzi-zaproponuvala-intertelekomu-yak-dotrimuvatisya-planu-rozvitku-4g

Отже, вже у липні оператори розпочнуть роботу мережі 4G у діапазоні 800-900 МГц. Розпочнеться цей процес із західних областей. За прогнозами Мінцифри, на початку 2021 доступ до 4G матимуть 88% населення , а у липні 2022 року – 95%. Нагадаємо, що цей діапазон дозволяє базовим станціям покривати значно більшу територію, ніж у діапазоні 1800 МГц, де наразі працюють оператори. Тож таким чином операторам буде легше дістатись до невеличких сіл.

Учасники зустрічі також наголосили на важливості ухвалення законодавства галузі. Перш за все – базового закону «Про електронні комунікації», який уже зареєстрований у парламенті та має позитивний висновок профільного комітету.

Задля сталого розвитку мобільного зв’язку Мінцифри перебуває у постійному діалозі з операторами. Отже, є спільне бачення дій та вирішення проблем. Інформацію про підключення населених пунктів до мереж 4G міністерство отримує від операторів щомісяця.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт