НКРЗІ запропонувала Інтертелекому, як дотримуватися плану розвитку 4G

Прес-офіс
29 квітня 2020, 15:30
  Перегляди 1539

Визначені шляхи вирішення проблеми, що могла стати на заваді широкому впровадженню 4G в Україні

Наприкінці минулого тижня відбулось обговорення процесу виконання Спільного плану дій операторів мобільного зв'язку із впровадження 4G. У ньому взяли участь оператори, в тому числі Інтертелеком, Мінцифри, НКРЗІ, УДЦР та асоціація «Телас». За результатами обговорення було знайдено рішення, яке унеможливить ризики затягування проєкту та не зашкодить подальшому бізнесу Інтертелекому. Відповідно до цього НКРЗІ 28 квітня своїм рішенням ухвалила рекомендації компанії Інтертелеком.

Нагадаємо, що влітку минулого року оператори мобільного зв’язку склали спільний план дій щодо розвитку технології 4G у діапазоні 800–900 МГц. На знак підтримки у цьому питанні у жовтні минулого року Уряд та чотири оператори – Київстар, Водафон Україна, Лайфселл та Інтертелеком – підписали меморандум. Оператори взяли на себе відповідні зобов’язання.

А саме, Інтертелеком мав вивільнити спектр каналів CDMA для надання можливості іншим операторам, зокрема Київстар , використати ці частоти для технології E-GSM. У свою чергу, Kyivstar вивільняє частину свого радіочастотного ресурсу для надання можливості операторам Водафон Україна та Лайфселл викупити цей радіочастотний ресурс для забезпечення потреби у наданні послуг голосового зв’язку.

На жаль, Інтертелеком не знайшов коштів на оплату власної ліцензії і після цього подав до суду, намагаючись оскаржити дії регулятора, а також не дотримався графіку вивільнення каналів і установлення фільтрів на власні базові станції. Такі дії мали ризики для впровадження 4G. Зокрема, затягування процесу після 1 липня могло призвести до юридичної колізії і неможливості задіяння ліцензії Київстару. Така ситуація аж ніяк не відповідала очікуванням українців, що потребують якісного інтернету.

Однак на зустрічі 24 квітня представники компанії Інтертелеком повідомили про завершення першого етапу рефармінгу, нехай із двотижневою затримкою, а також про відданість попереднім домовленостям і планам дотримуватися їх надалі. Також учасників запевнили у небажанні створювати перешкоди на шляху розгортання 4G, в тому числі шляхом створення юридичних ризиків для інших учасників процесу. Було досягнуто домовленостей провести додаткові консультації між спеціалістами щодо можливих шляхів елімінації таких ризиків – при збереженні можливостей Інтертелекому продовжувати діяльність.

За результатами консультацій регулятор рекомендував Інтертелекому в термін до 08.05.2020 звернутись до НКРЗІ із заявами про переоформлення значної кількості ліцензій, відповідно до яких він користувався радіочастотним ресурсом у різних регіонах. При цьому переоформлена ліцензія не включатиме смуги радіочастот, що, згідно спільного плану дій, мають відійти до Kyivstar.

Мінцифри сподівається на плідну співпрацю усіх сторін і вітає прагнення Інтертелекому працювати конструктивно.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт