Пенсії, житлові субсидії та соцдопомога малозабезпеченим сім’ям: які нові послуги з’являться в Дії

Прес-офіс Міністерства
22 вересня 2021, 11:56
  Перегляди 5059

Мінсоцполітики спільно з Мінцифрою розширюють пілотний проєкт із впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери в окремих областях.

Також запроваджують понад десять нових соціальних послуг у пілотних областях, які зараз визначаються. На порталі Дія можна буде оформити онлайн житлові субсидії, отримання пенсій, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, а також звернення в електронній формі за соціальними послугами. Уряд схвалив відповідну постанову.

Тепер, щоб отримати житлові субсидії, не потрібно буде збирати купи документів та ходити в різні установи. Достатньо заповнити заявку на порталі Дія. Це значно спростить життя українським родинам.

У межах пілотного проєкту українці зможуть отримувати державну соцдопомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; на дітей одиноким матерям; на тяжкохворих дітей; під час усиновлення дитини; особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Також люди зможуть на порталі Дія отримувати пенсії, звертатися за наданням соціальних послуг та призначенням компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги. Можна буде подавати усі необхідні заяви та декларації в електронному вигляді, без зайвих черг та витраченого часу.

Послуги будуть доступні завдяки продовженню експериментального проєкту Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Це система, яку створюють Мінсоцполітики та Мінцифра. Вона забезпечує прозорість та автоматизацію процесів нарахування соцвиплат, а також запровадить електронний документообіг у соціальній сфері.

До кінця 2021 року пілотний проєкт запрацює для громадян не менше ніж у двох областях. Таке рішення було ухвалене за результатами успішного завершення першого пілотного проєкту з впровадження ЄІССС, в якому брали участь працівники чотирьох територіальних управлінь соціального захисту населення та п’яти територіальних громад Київської та Житомирської областей.

У межах ЄІССС вже цього року планується створення Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг. Це допоможе заощадити державі мільярди гривень та збільшити соцвиплати для українців.

Проєкт реалізовується Мінсоцполітики спільно з Мінцифрою, Пенсійним фондом України за підтримки проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції, в партнерстві з проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що реалізується Фондом Євразія та Програми EGAP Фонду Східна Європа.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт