Отримали дані про понад сто мільйонів замірів швидкості мобільного та фіксованого інтернету від speedtest.net

Прес-офіс
13 серпня 2020, 10:15
  Перегляди 2721

Мінцифри підписало договір з компанією Ookla, якій належить найпопулярніший у світі сервіс заміру швидкості інтернету speedtest.net

У рамках договору вже отримали великий масив даних, у якому налічується понад сто мільйонів замірів швидкості мобільного та фіксованого інтернету, що робили українські користувачі протягом двох останніх років.

Міністерство цифрової трансформації — чи не єдиний в історії України державний орган, що використовує технологічні дані для розробки політики. Адже саме така інформація є найбільш неупередженою і демонструє реальні показники якості  інтернет-з’єднань у розрізі кожного населеного пункту та окремого провайдера.

Про які заміри йдеться?

Будь-хто може перевірити за допомогою спеціальних інтернет-сервісів швидкість свого з’єднання. І українці активно користуються такою можливістю. speedtest.net є найбільш популярним та часто вживаним у світі. При цьому інформація про ці виміри зберігається власником сервісу і може бути надалі використана для аналітики.

Як ми використаємо інформацію від Ookla?

  • Перевіримо та уточнимо інформацію власних досліджень щодо покриття фіксованим та мобільним інтернетом у розрізі регіонів
  • Перевіримо технічні показники якості інтернету — швидкість, час затримки тощо
  • Перевіримо дані операторів щодо покриття та якості
  • Порівняємо, хто з провайдерів та операторів надає більш якісні послуги, має кращі технічні можливості, краще покриття
  • Визначимо, де в Україні є «білі плями» в покритті інтернетом

У чому переваги Ookla?

Ookla як найпопулярніший спідтест має розгалужену мережу партнерських серверів по всьому світу. В Україні партнерські сервери компанії присутні в кожному обласному центрі. Це означає, що з будь-якої точки України швидкість інтернету можна перевірити найбільш достовірно: запит від користувача “піде” недалеко — у найближчий обласний центр.

Заміри від Ookla містять інформацію про оператора, з мережі якого йде замір. Тобто ми можемо чітко розуміти те, не тільки яка саме технологія використовується, але й хто безпосередньо надає послуги.

Фахівці Мінцифри вже працюють з отриманими даними. І невдовзі ми оприлюднимо багато цікавої інформації про якість інтернету в Україні. Стежте за нашими новинами!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт