Як регулятор ринку телекомунікаційних послуг отримає незалежність: результати онлайн-семінару

Комітет
22 листопада 2021, 13:39
  Перегляди 797

За останні десятиліття на телекомунікаційний сектор вплинув розвиток нових технологій та зростання значення телекомунікацій для національних економік. Як наслідок, у багатьох країнах телекомунікаційний сектор пройшов через величезний процес структурної трансформації від монополії до конкуренції. Одним із основних елементів телекомунікаційної екосистеми є національний регуляторний орган (НРО). 

Повноваження, склад та багато інших аспектів кожного регулятора залежать від правової, політичної та інституційної бази кожної країни. Проте основні принципи незалежності регулятора закріплено в законодавстві ЄС, а Україна намагається їх впровадити шляхом прийняття законопроєкту «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» (№6055).

На онлайн-семінарі обговорили ключові критерії незалежності НРО, що існують у країнах-членах ЄС, становище України в цьому питанні, а також ключові висновки щодо законопроєкту № 6055. В онлайн-заході взяли участь Комітет цифрової трансформації ВРУ, Офіс Президента України, Європейська комісія та інші учасники.

Одна з цілей законопроєкту — виконання Україною зобов'язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та законодавства ЄС.

Також законопроєктом передбачається встановити правовий статус Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, її цілі, функції, повноваження та порядок їх здійснення. 

Пункт 3 статті 4 законопроєкту визначає одне з основних завдань регулятора ринку телекомунікацій — він сприяє взаємовигідній інтеграції ринків електронних комунікацій та поштових послуг України з відповідними ринками інших держав ЄС.

Наприкінці семінару учасники мали можливість обговорити ключові напрямки для подальшого вдосконалення правової бази для забезпечення незалежності. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт