Олена Зеленська і Мінцифра запускають Дія.Безбар’єрність — розділ з послугами для людей, які найбільше потребують допомоги

02 грудня 2020, 13:48
  Перегляди 3027
  Перегляди 3027

Команда Мінцифри понад рік працює над тим, щоб зробити Україну найзручнішою державою у світі з доступними для всіх послугами та сервісами.

Тепер за ініціативи першої леді Олени Зеленської Мінцифра запускає проєкт Дія.Безбар’єрність. Це буде розділ з послугами для людей, які найбільше потребують допомоги. Це люди старшого віку, люди з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю, маломобільні люди та інші.

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час зустрічі з першою леді Оленою Зеленською зазначив, що зараз команда Мінцифри працює більш ніж над тисячею послуг:

«Ми запустили найшвидшу реєстрацію бізнесу у світі, сервіс єМалятко тощо. Але ці послуги для різних аудиторій. А тепер ми розробимо усі послуги для однієї конкретної аудиторії — це буде маленька модель цифрової держави.  Для нас важлива підтримка першої леді і Програми розвитку ООН. Наша спільна ціль — щоб люди з інвалідністю, молодь, батьки, люди старшого віку могли швидко та зручно знайти усю необхідну інформацію про пільги та свої права. Кожен українець отримає доступ до державних послуг тоді і там, де це зручно для нього».

У розділі Дія.Безбар’єрність на порталі Дія буде розміщено опис державних послуг, доступних онлайн та офлайн. Платформа допоможе за декілька кліків дізнатися, яку підтримку надає держава, куди звертатися та що для цього потрібно. Усе про пільги, свої права, інструкції з працевлаштування та програми перепрофілювання.

Проєкт запускається в рамках ініціативи першої леді Олени Зеленської про безбар’єрність. Головна ціль — забезпечити рівні можливості для всіх українців та надати максимально простий доступ до послуг для людей, які потребують додаткової уваги. Дія.Безбар’єрність буде зручним каталогом послуг за прикладом порталу уряду Великої Британії. 

«Ідея створення особливого розділу в Дії виникла ще влітку, під час проведення “Великої розмови про безбар’єрність”. Тоді в опитуванні, яке відбувалося на порталі, взяли участь понад 37 тис. осіб, 94% з них сказали, що бачать бар’єри навколо себе. Бар’єрів чимало. Але я впевнена: нездоланними вони здаються тільки на старті. А коли навколо розв'язання питання об’єднуються небайдужі люди — проєкт обов’язково буде успішним», — зазначила Перша леді Олена Зеленська

Важливо, що Дія.Без бар’єрів на порталі Дія буде технічно доступна кожному завдяки можливості регулювання розміру тексту, контрасту, а також адаптації під екранного диктора. Також для контролю якості надання послуг ми запустимо зворотний зв’язок. Користувачі зможуть залишати свої коментарі та побажання.

Також на порталі Дія до переліку «Життєві події та ситуації» буде додано розділ «Працевлаштування», який міститиме інструкції та рекомендації для людей з пошуку роботи та працевлаштування: де знайти вакансії, як створити резюме, як пройти співбесіду онлайн. Також користувачі зможуть знайти інформацію про допомогу по безробіттю тощо.

Мінцифра створює цей проєкт за підтримки ПРООН, яка проводить грантові конкурси на підтримку цифрової безбар’єрності. Зокрема, планується створення освітніх курсів, інструкцій для працевлаштування для роботодавців та шукачів роботи.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева запропонувала Україні підтримку з боку ПРООН у формуванні загальнодержавної культури проєктування дійсно безбар'єрних електронних послуг, а також у проведенні перевірки на доступність основних, вже наявних інструментів та у їх вдосконаленні, щоб кожен українець/українка — незалежно від його/її фізичних можливостей — мав змогу отримувати послуги від держави і мати доступ до можливостей.

«Ми в ПРООН твердо переконані, що суспільство ніколи не зможе досягти Цілей сталого розвитку без залучення усіх, зокрема людей з інвалідністю, — сказала пані Ґерчева. — Ми підтримуємо і будемо підтримувати зобов'язання, які взяла на себе держава щодо забезпечення інклюзивного підходу до надання електронних послуг, який гарантує, що ніхто не залишиться без уваги, забезпечуючи рівні можливості для всіх як у фізичному, так і у віртуальному середовищі».

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що Мінцифра завжди керується принципами інклюзивності при розробці продуктів і рішень.

«Це європейський підхід. Ми відповідально забезпечуємо рівний доступ до наших продуктів для всіх без винятку громадян. Ми створюємо такі продукти, які відповідають потребам і можливостям кожного українця», — зауважила Валерія Іонан. 

За підтримки ПРООН та Уряду Данії на платформі «Дія.Цифрова освіта» буде запущено два нові освітні серіали про безбар’єрність:  «Безбар'єрна грамотність» та «Держава без бар’єрів».  Серіал «Безбар’єрна грамотність» буде цікавий для більшості українців. У ньому громадяни більше дізнаються про тему безбар’єрності, долучаться до просування цінностей інклюзії та різноманіття. «Держава без бар’єрів» — для держслужбовців, які працюють у державних та муніципальних органах і потребують знань про нові державні підходи у сфері безбар’єрності та про те, як вони можуть використовувати безбар’єрний підхід у своїй роботі.

На платформі Дія.Цифрова освіта вже доступні 11 освітніх серіалів жестовою мовою: «Електронний підпис», «Базові цифрові навички» та інші. 

Крім того, до кінця 2020 року вийде освітній серіал, створений за підтримки Фонду Східна Європа, — «Цифрові можливості для людей з інвалідністю», зокрема з перекладом жестовою мовою. Також до кінця 2020 року з'явиться перший серіал з українськими субтитрами «Кредитування та захист прав споживачів».

Також Україна отримає фінансування на електронні та інклюзивні сервіси для вразливих груп у рамках програми «Підтримка DIA» від Уряду Швеції та ПРООН.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт