Нова функція сповіщень в е-системі будівництва захистить від незаконного використання документів атестованих осіб

  Перегляди 2304

Мінцифра створює будівельні онлайн-послуги, які борються з корупцією. В електронній системі будівництва з’явилася нова функція, яка захистить від незаконного використання документів атестованих осіб. Вона суттєво ускладнить схему легалізації незаконних забудов.

Для реформування будівельної галузі вже запущено Єдину державну електронну систему в сфері будівництва (ЄДЕССБ). Зокрема, автоматизовані послуги на порталі Дія для об’єктів класу СС1, пов'язані з початком будівництва та введенням в експлуатацію. Впровадження онлайн-сервісів у сфері будівництва дозволяє зменшити хабарництво на 734 млн грн на рік. 

Тепер у е-системі будівництва атестовані особи отримуватимуть сповіщення на e-mail, коли їхні дані подаватимуть в органи ДАБК. Протягом п'яти днів буде можливість спростувати, що вони мають відношення до цієї забудови. Це автоматично зупинятиме реєстрацію документів.

Це суттєво ускладнить схему легалізації незаконних забудов, коли при поданні документів у органи ДАБК недобросовісні забудовники використовували дані фахівців, які не мали ніякого відношення до об'єкта будівництва. Такі випадки завдавали шкоди репутації спеціалістів, але й могли закінчитись значними штрафами, якщо під час перевірок на цих об’єктах знаходили порушення.

Ця функція доступна для всіх користувачів, які мають робоче місце атестованої особи в особистому кабінеті користувача. У разі відсутності доступу до вказаного функціоналу необхідно пройти верифікацію в саморегулівній організації. Детальніше про процес верифікації за посиланням. 

Щоб налаштувати ці сповіщення, фахівцям достатньо зайти в Єдину державну електронну систему будівництва під своїм електронним цифровим підписом та залишити свій контактний e-mail. 

Мінцифра продовжує працювати над зручними автоматичними послугами без чиновників та третіх осіб, які борються з корупцією, є перешкодою для незаконних дій та бережуть час українців. У цьому напрямку працюємо разом з Мінрегіоном, Урядом та парламентом.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва розроблена в межах USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» у співпраці Міністерства цифрової трансформації та Міністерства розвитку громад та територій.



Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт