Налагоджено автоматичний обмін даними між Мін’юстом та Пенсійним фондом

Прес-служба
19 листопада 2019, 11:40
  Перегляди 4912

Запрацювала автоматична взаємодія між реєстрами Міністерства юстиції України та Пенсійного фонду України. Це  вже друга електронна взаємодія в межах національної системи «Трембіта». Завдяки системі буде здійснюватися обмін даними без участі людини, що пришвидшить процес надання послуг громадянам. Технічно взаємодія відбувається між Державним реєстром актів цивільного стану громадян (ДРАЦС) та Реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (ІКІС ПФУ).

Відтепер перевірку даних про померлих осіб автоматизовано. Ця взаємодія дозволяє оперативно інформувати Пенсійний фонд з боку Міністерства Юстиції про факт смерті громадянина. Це, в свою чергу, дає змогу своєчасно надавати соціальну допомогу на поховання померлої особи і припиняти виплату пенсії.

Над проектом, окрім зазначених відомств, працювали Міністерство цифрової трансформації та Міністерство соціальної політики за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», Фонду Східна Європа та EGOV4UKAINE.

Донедавна процес передачі даних відбувався вручну, що значно затримувало процес обміну і звірки даних (дані до Пенсійного Фонду передавалися протягом десяти робочих днів) і підвищувало ризик суб’єктивних технічних помилок, а також махінацій з пенсіями померлих людей. 

Відтепер, завдяки Трембіті, верифікація даних відбувається автоматично за такими методами:

  1. Перевірка відомостей про смерть фізичних осіб за актовим записом (постійний онлайн доступ);
  2. Запит на формування набору відомостей про смерть фізичних осіб за період (дані за минулу добу викладатимуться в реєстр);
  3. Отримання набору відомостей про смерть фізичних осіб за період на базі попередньо зареєстрованого запиту (звірка відбувається довший термін, але не більше, ніж 30 днів; звірка таких даних вже частково проведена).

Обмін даними має високий рівень захищеності завдяки підписанню електронною печаткою та шифруванню всіх даних, що передаються, а також протоколюванню подій, контролю доступу до вебсервісів і вжиттю заходів, спрямованих на протидію атакам, типу «відмова у обслуговуванні», що гарантується національною системою «Трембіта».

За необхідності уточнення інформації, ПФУ матиме можливість звернутись додатково до інших інстанцій.

«Впровадження національної платформи обміну даними є важливим кроком на шляху до цифровізації держави та покращення системи державного управління. Міністерство юстиції зі свого боку продовжує інтегрувати свої ресурси до системи «Трембіта». Нещодавно ми налагодили електронну взаємодію з НАЗК, завдяки чому перевірка декларацій тепер може відбуватися в автоматичному режимі. Сьогодні ж ми презентуємо автоматичний обмін даними з Пенсійним фондом, який унеможливить будь-які махінації з пенсіями померлих людей», – зазначив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Нова взаємодія дозволяє громадянам оперативно отримувати виплати на поховання, а державі - контролювати виплату коштів і уникати неправомірних виплат.

У найближчих планах вдосконалення взаємодії передбачено створення картки застрахованої особи (така картка буде оформлятися при народженні дитини), а також одержання інформації про втрату годувальника.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт