Наближаємось до цифрового безвізу з ЄС: результати зустрічі Уряду України з Колегією Єврокомісії

  Перегляди 543

Напередодні Саміту Україна-ЄС відбулась зустріч Уряду України з Колегією Єврокомісарів та президенткою ЄК Урсулою фон дер Ляєн. Під час засідання Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обговорив з європейськими колегами пріоритети цифрової євроінтеграції на найближчі роки.

«Наша абмітна мета — стати частиною єдиного цифрового ринку ЄС. Досягнення так званого цифрового безвізу. Для цього продовжуватимемо виконувати зобов’язання перед європейськими партнерами», – зазначив Михайло Федоров.  

Влітку Україна отримала статус кандидата у члени ЄС. Наразі уряд продовжує готувати законодавство і проводити реформи, щоб пришвидшити вступ України в ЄС. 

Для цього Мінцифра буде співпрацювати з ЄС над: 

  • оновленням Дорожньої карти інтеграції України до Єдиного цифрового ринку на основі Програми Цифрового десятиліття до 2030 року ЄС

  • оцінкою від ЄС сфери довірчих послуг України з метою їх взаємного визнання

  • визнанням українських цифрових документів у ЄС

  • інтеграцією України до Індексу цифрової економіки та суспільства ЄС (DESI) 

  • запуском технології 5G та приєднання до транспортних 5G коридорів ЄС

  • схваленням оновленого Додатку 17-3, яке забезпечить отримання режиму внутрішнього ринку у телеком-секторі та наблизить до єдиного роумінгового простору з ЄС. 

Зі свого боку ЄС позитивно оцінює роботу уряду, що гарантує Україні наближення до цифрового безвізу з ЄС.

«Просто вражає те, чого ви досягли у цифровому секторі, незважаючи на війну. Ваша стійкість є  безпрецедентною. В той же час ви розвиваєтесь так, що це надихає інших. Вбачаю у цьому можливість для нас повчитись на вашому досвіді», – зазначила Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цифровізації Маргрет Вестагер.

Також сторони підтвердили готовність якнайшвидшого приєднання України до єдиного роумінгового простору ЄС «Роумінг як вдома». Нещодавно президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у щорічній промові перед Європарламентом пообіцяла назавжди ввести Україну в європейську зону безоплатного роумінгу. Окрім цього, Україна отримала звільнення від сплати внесків за участь у програмах ЄС, зокрема «Цифрова Європа», до закінчення війни.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт