Місто майбутнього: Мінцифра та STEM is FEM презентують освітній серіал про урбаністику

Прес-офіс Міністерства
12 вересня 2023, 13:35
  Перегляди 587

Як з’являлися та розвивалися міста, що потрібно, щоб зробити їх безпечними та комфортними, і якою може бути повоєнна відбудова України? Про все це — у новому освітньому серіалі «Урбаністика», який створила громадська організація STEM is FEM разом з платформою Дія.Освіта. 

Урбаністика — це наука про розвиток міст. Саме урбаністи вивчають і планують міське середовище: працюють з розташуванням будівель, зонуванням, транспортною інфраструктурою, виглядом вулиць тощо. Якісна робота урбаністів не помітна, коли людям комфортно жити в місті. 

«Вже зараз ми маємо думати про те, якими на вигляд будуть українські міста в майбутньому. Для цього важливо знати, яким може бути громадський простір, чому інклюзивність — це важливо, і загалом у яких містах ми хочемо жити. Серіал «Урбаністика» допоможе зрозуміти, як зробити міста комфортними для великої кількості жителів та для кожного окремого мешканця. Дякуємо STEM is FEM за спільну роботу та турботу про майбутнє українців», — наголосила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

У серіалі — про повоєнну відбудову, відповідальне громадянство, інклюзивність та інноваційні проєкти будівництва. «Урбаністика» налічує 17 епізодів, тривалість одного — близько 12 хвилин. З 12 вересня освітній серіал можна подивитися українською мовою, з 22-го — англійською. В обох версіях також доступні субтитри.

«Дівчата з ком’юніті STEM is FEM дуже чекали на освітні активності на тему урбаністики ще до початку повномасштабного вторгнення. Але після 24 лютого це набуло зовсім іншої актуальності. Як відновлювати зруйновані українські міста? Коли починати відбудову й на що звертати найбільше уваги? Що обов’язково залишити, а що докорінно змінити? Я радий, що сьогодні українська молодь настільки цікавиться урбаністикою і що в нас є можливість зробити такий, доступний для всіх, освітній продукт», — поділився ініціатор STEM is FEM Сергій Токарєв.

«Урбаністика» буде цікавою як для тих, хто хоче розпочати відповідну кар’єру, так і для тих, хто ще нічого не знає про цю галузь. Розуміти, як функціонують міста і що робити для їх розвитку, важливо для всіх відповідальних громадян.

Після кожної серії та після всього курсу можна виконати завдання. Ті, хто складуть усі тести, отримають сертифікат про успішне проходження курсу.

Посилання на освітній серіал — https://osvita.diia.gov.ua/courses/urbanism 

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Урбаністика» програми «Мріємо та діємо», яка втілюється IREX у партнерстві з громадською організацією STEM is FEM.

Платформу Дія.Освіта створено з урахуванням ДСТУ ISO/IEC 40500:2015 «Інформаційні технології. Настанова з доступності вебконтенту W3C (WCAG) 2.0» щодо вимог безбар’єрності та потреб людей з порушенням зору. Частина контенту платформи містить субтитри українською мовою для користувачів з порушенням слуху, а деякі освітні продукти дублюють контент жестовою мовою.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт