Мінцифри піклується про рівні умови оподаткування для операторів

Прес-офіс
16 жовтня 2020, 09:12
  Перегляди 897

Мінцифри прагне, щоб усі оператори використовували радіочастотний ресурс ефективно та на рівних справедливих умовах. Адже це обмежений ресурс, який належить державі.

Минулого року Міністерство цифрової трансформації ініціювало внесення змін до Податкового кодексу, піднявши рентну плату за використання радіочастот для низки операторів. Йдеться про чотирьох операторів, що мають ліцензії на використання частот у діапазонах 2300–2400 МГц та 3400–3800 МГц. Деякі їх не використовують зовсім, деякі мають лічених абонентів.

Така ситуація стала можливою, тому що плата за радіочастоти була мізерною. А саме 45,83 грн. Таким чином можна роками «сидіти» на частотах, не маючи стимулу для розвитку. 

Завдяки ініціативі Мінцифри та підтримки інших державних органів, від липня цього року рентна плата за радіочастоти для таких операторів збільшилась у 10 разів (458 грн). А з нового року становитиме 3000 грн. Адже саме стільки наразі платять за частоти (в середніх діапазонах) оператори мобільного зв’язку “великої трійки”.

Чому це потрібно? Згадані частоти є перспективними для майбутнього впровадження 5G і знадобляться операторам, які дійсно розвивають свої мережі. Мотивувати компанії, що не використовують надані їм частоти, відмовитись від них можливо, лише піднявши плату за використання.

Мінцифри вже перевірило, чи почали оператори платити за частоти за новими ставками, надіславши запит до Державної податкової служби. Отже, можемо назвати операторів-порушників і штрафні санкції проти них.

  • АЕРО ТЕЛЕКОМ (володіє частотами у діапазоні 3600-3700 МГц) — у результаті перевірки за липень-серпень 2020 року донараховано 2,1 млн грн основного платежу та 0,8 млн грн штрафних санкцій.
  • Українські новітні технології (володіє частотами у діапазоні 3400-3600 МГц) — у результаті перевірки за серпень 2020 року донараховано 1 млн грн основного платежу та 0,2 млн грн штрафних санкцій. 

Мінцифри й надалі буде тримати ситуацію під контролем. Адже маємо забезпечити розвиток новітніх технологій у країні, зокрема 5G.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт