Мінцифра за підтримки ПРООН розпочинає створення стандарту цифрової доступності

Прес-офіс Міністерства
14 вересня 2021, 11:00
  Перегляди 1911

Цифрові сервіси мають бути доступними та зручними для кожного. В Україні на сьогодні 2,7 млн людей з інвалідністю. Пандемія COVID-19 зробила питання доступності цифрової інфраструктури особливо актуальним. Тому проєкт «Електронні, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні», що реалізується ПРООН Україні в партнерстві з Мінцифрою за фінансової підтримки Швеції, ініціював проведення досліджень. 

Мінцифра та Програма розвитку ООН в Україні представили два дослідження щодо цифрової доступності — «Інклюзивність та права людини на передньому краї. Доступність сервісів та інструментів електронного урядування для громадян в Україні» та «Міжнародні практики щодо доступності мобільних застосунків державних органів влади».

У першому дослідженні протестували 82 вебсайти державних органів влади та 7 сервісних платформ — банкомати та термінали в державних органах. Дослідження засвідчило, що всі ці ресурси не є на 100% доступними. 

Дмитро Попов, співавтор першого дослідження та автор другого, заявив: «Необхідно використовувати універсальні рішення: вебпортали та мобільні застосунки мають бути доступними для різних груп користувачів та користувачок у своїй базовій версії. Також важливо проводити тестування на фактичну доступність всіх нових вебпорталів та мобільних застосунків. До процесу тестування важливо залучати людей з інвалідністю, які користуються допоміжним (асистивним) ПЗ», — зауважив експерт.

Друге дослідження вивчало, як регулюються питання доступності в інших країнах світу і чи можливо застосувати цей досвід в Україні. Крім цього, проаналізований досвід 14 країн-лідерів із цифрової доступності, що допомагає сформулювати чіткий план дій. 

Так, в Україні доцільно ухвалити гармонізований стандарт EN 301 549. Усі сайти та мобільні застосунки, які розробляють державні органи, повинні відповідати йому. Для цього потрібно удосконалити законодавство, розробити технічні рекомендації, а також проводити тренінги для осіб, відповідальних за цифрову доступність. 

Ніколай Сондербай, старший радник із питань демократії та прав людини у ПРООН, наголосив на суттєвому прогресі України у сфері цифрової трансформації: «Ініціатива Дії дозволяє людям в Україні отримувати доступ до державних послуг онлайн. Це швидше, зручніше та безпечніше в епоху COVID. Проте необхідно переконатися, що всі цифрові ресурси в Україні  цифрово доступні, та створити гарантії того, що державні кошти не можуть бути використаними для фінансування недоступних онлайн-ресурсів».

“Цифрова країна має бути доступною для всіх. Тому безбар’єрність — це важлива частина кожного проєкту Мінцифри. В умовах пандемії доступний швидкісний інтернет, веб- чи мобільні ресурси стають не лише життєво необхідними, а й безпечним середовищем для участі в громадському житті. Результати досліджень стануть певним вектором, за яким можна буде впевнено рухатись до нашої мети, об’єднавши ресурси держави та суспільства”, — зазначив заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Шелест. 

Долучилися до обговорення та підтримали напрям розпочатої роботи Наталія Федорович, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Тетяна Ломакіна, радник — Уповноважений Президента України з питань безбар’єрності; Тетяна Баранцова, Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт