Мінцифра та Кіберпол на Закарпатті викрили злочинну групу, що підробляла COVID-сертифікати та ПЛР-тести

Прес-офіс Міністерства
26 листопада 2021, 09:57
  Перегляди 538

Працівники кіберполіції Закарпаття спільно із Мінцифрою, слідчим відділом №1 Ужгородського районного відділення поліції та оперативниками Чопського прикордонного загону викрили п'ятьох місцевих мешканців, які підробляли COVID-cертифікати, ПЛР-тести та страхові поліси.

Фігуранти працюють у компаніях із працевлаштування громадян України за кордоном. Своїм клієнтам вони пропонували підроблені COVID-сертифікати, ПЛР-тести та страхові поліси.

Вартість складала від 500 до 2500 гривень. Ціна фейкового сертифіката залежала від необхідності внесення відомостей до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Послуги рекламувалися у соціальних мережах.

За результатами 7 обшуків правоохоронці вилучили комп‘ютерну техніку, на якій містилися база с персональними даними 4500 осіб, бланки та міжнародні сертифікати про вакцинацію зі згенерованими QR-кодами. Також було знайдено негативні ПЛР-тести, мобільні телефони, жорсткі диски, печатки, незаповнені аркуші з проставленими печатками та близько 1000 незаповнених номерних страхових бланків з відбитками печаток та підписами.

Наразі правоохоронці встановлюють працівників пунктів вакцинації, які вносили інформацію про фіктивне вакцинування до ЕСОЗ. Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.

Мінцифра та Кіберпол ретельно відстежують усі випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Якщо ви бачите, що хтось продає підроблені тести чи COVID-сертифікати, то одразу повідомляйте в поліцію.

Закликаємо всіх українців не купувати підроблені ПЛР-тести або COVID-сертифікати й не робити їх самостійно. Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини. Кожен, хто хоче вакцинуватись від COVID-19, може це зробити абсолютно безкоштовно. До того ж українцям, які свідомо використовують фейкові COVID-сертифікати, доведеться заплатити штраф у розмірі до 34 тисяч гривень або відбувати покарання у виді обмеження волі до 2 років.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт