Мінцифра та Держспецзв'язку ініціюють впровадження системи моніторингу кіберінцидентів

  Перегляди 3042

Уряд схвалив відповідні постанови на своєму засіданні 23 грудня.

За пропозиції Міністерства цифрової трансформації та Державної служби спеціального зв’язку й захисту інформації, сьогодні Кабінет Міністрів України схвалив постанову, яка регулює створення умов для забезпечення функціонування системи кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

"Ми зможемо оперативно виявляти та реагувати на кіберінциденти та кібератаки, проводити моніторинг стану мережевих подій, що дозволить попередити незаконне збирання, зберігання та обробку конфіденційної інформації про кожну людину без її згоди". 

Михайло Федоров,
Віцепрем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації 

Ухвалений нормативно-правовий акт передбачає впровадження підсистеми збору телеметрії інформаційно-телекомунікаційних систем (активних сенсорів).

"Система кіберзахисту збиратиме телеметричні дані з інформаційно-телекомунікаційних систем, в яких обробляються державні інформаційні ресурси, та виявлятиме вразливості в них. Це дозволить оперативно протидіяти кіберзагрозам". 

Юрій Щиголь,
голова Держспецзв'язку

Рішення, яке сьогодні прийняв Уряд, передбачає:
  • затвердження Порядку функціонування системи виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти та кібератаки;

  • призначення відповідальним за роботу системи — Державний центр кіберзахисту Держспецзв’язку

Також сьогодні Уряд затвердив Порядок проведення експериментального проєкту, яким запроваджує низку організаційно-технічних заходів з виявлення вразливостей і недоліків у програмному забезпеченні державних інформаційних ресурсів. Відтак буде запроваджено автоматизоване дистанційне сканування цих ресурсів, що дозволить оцінити стан їх захищеності й оперативно виявляти та усувати знайдені недоліки і вразливості.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт