Мінцифра – регулятор ринку віртуальних активів

Прес-офіс
11 грудня 2019, 09:01
  Перегляди 3024

Розвиток віртуальних активів в Україні є одним зі стрижневих напрямів роботи Міністерства цифрової трансформації. Аби успішно впровадити технологію блокчейн та розвивати ринок віртуальних активів в Україні, законодавство України потребувало змін.

Верховна Рада ухвалила закон № 2179 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з урахуванням правок Мінцифри, МФО Blockchain4Ukraine та блокчейн-спільноти..

Про головне:

  • Відтепер в Україні офіційно існують поняття віртуальних активів. Віртуальний актив – цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати, і яке може бути використаним для платіжних або інвестиційних цілей.
  • Через 4 місяці від набуття чинності документом віртуальні активи стануть суб'єктами фінмоніторингу.
  • Регулятором ринку віртуальних активів, згідно з новим законом, є Міністерство цифрової трансформації.
  • Після підписання закону Президентом України Мінцифра має протягом трьох місяців розробити умови ліцензування для постачальників сервісів віртуальних активів та на основі законодавчих актів розробити алгоритми роботи бізнесу в Україні.

Про фінмоніторинг:

  • За новими правилами фінмоніторингу, поріг фінансових транзакцій у вигляді віртуальних активів зріс до 400 000 гривень.

Які ще перепони нам належить подолати на шляху до створення українського ринку ВА?

  • Згідно з новим законом, фінансові установи ризикують наразитися на колосальні штрафи за порушення критеріїв фінмоніторингу. Водночас ці критерії визначені доволі розмито. Це призведе до того, що фінансові установи неохоче йтимуть на співпрацю з клієнтами, пов’язану з криптовалютною індустрією. А як результат – це не дасть ринку ВА розвиватися.
  • Ми працюватимемо над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, спільно з НБУ та НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) плануємо розробити чіткі критерії фінмоніторингу, що запобігатимуть накладенню неправомірних штрафів.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт