Мінцифра презентує інтерактивні симулятори з онлайн-безпеки для дітей, підлітків та їхніх батьків

  Перегляди 695

До Дня захисту дітей на оновленій платформі Дія.Освіта з’явилася серія освітніх матеріалів, які допоможуть батькам захистити своїх дітей та нагадати про правила поведінки в мережі.

Майже 50% підлітків зіткнулися з кібербулінгом, а 75% підлітків зазначили, що саме соціальні мережі є основними платформами для онлайн-цькування — про це свідчить ЮНІСЕФ в Україні. Така статистика є ознакою того, що вміння відстояти власні інтереси в мережі — ключова навичка сучасного суспільства як для дітей, так і для їхніх батьків.

«Сьогодні одне із завдань батьків — навчити дитину критично мислити й аналізувати середовище, у якому вона перебуває. Діти віком від 12 до 14 років неодноразово стикалися з кібербулінгом, а третина опитаних підлітків зазначила, що стала свідком не менш як п’яти таких ситуацій. Кожна дитина повинна знати, як вчасно захистити себе та кому повідомити про проблему. Ми вдячні партнерам за можливість створювати освітні продукти, які допоможуть побудувати зручну цифрову державу для всіх, зокрема і наймолодшого покоління», — зазначила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Симулятор «Онлайн-безпека для дітей»

Інтерактивний симулятор дозволяє дітям зануритися в реальні ситуації та самостійно їх вирішити. Наприклад, що робити, якщо незнайома особа зв’язується з дитиною та просить вчиняти якісь дії? Як зробити свій гаджет безпечним? Як захистити сторінки в соціальних мережах? Відповіді на ці та інші запитання з онлайн-безпеки — у симуляторі.

Симулятор «Онлайн-безпека для підлітків»

У цьому симуляторі зібрана інформація про головні загрози мережі, з якими може зіткнутися підліток як активний користувач інтернету. Хто такий булер? А кібербулер? Як реагувати на тролінг (і чи варто взагалі)? Як розпізнати онлайн-шахрая? Симулятор нагадає підліткам, як корисно й безпечно проводити час в онлайні.

Симулятор «Онлайн-безпека для батьків» 

Симулятор допоможе батькам грамотно ознайомити дитину з правилами безпеки в інтернеті. Змодельовані ситуації нагадають, як розмовляти з дітьми про приватність, небажані контакти та захист у мережі.

Усі три симулятори створені за підтримки громадської організації МІНЗМІН — експерти поділилися своїми рекомендаціями щодо захисту дітей у цифровому середовищі: 

«Ми в МІНЗМІН хочемо, щоб наші громадяни були стійкими до онлайн-загроз, а особливо найвразливіша група — діти. Тому самоосвіта з онлайн-безпеки для батьків, людей елегантного віку та вчителів має бути пріоритетом. Наші матеріали є інструментами для такої самоосвіти в цифровий час», — підкреслили Анастасія Апетик та Вікторія Омельяненко, співзасновниці МІНЗМІН.

Онлайн-компонент платформи втілено за інформаційної підтримки Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки (КМЄС в Україні).

«Цифрові рішення пропонують великі переваги, але дуже важливо усвідомлювати ризики онлайн-світу, особливо для дітей. Розширення цифрової грамотності та обізнаності з питань кібербезпеки надає дітям інструменти, необхідні для безпечної та впевненої навігації в цифровому просторі», — додав заступник керівника операційного департаменту КМЄС Мікко Ґроенберґ.

Знати про потенційні підводні камені мережі — це перший крок до уникнення неприємностей в інтернеті. Проте якщо батьки відповідально інформуватимуть дитину про загрози, шанси з ними зіткнутися будуть меншими.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт