Мінцифра працює над цифровим напрямком Нацстратегії зі створення безбар’єрного простору України

Прес-офіс Міністерства
04 березня 2021, 17:23
  Перегляди 1387

Міністерство цифрової трансформації приєдналося до роботи над виконанням Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору України. 

У четвер, 4 березня відбулось засідання міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської, Віцепрем’єр-міністра — Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та інших представників Офісу Президента, Кабміну та експертного середовища. На засіданні презентували пропозиції до стратегії, робота на якою розпочалася на початку грудня 2020 року в межах ініціативи Олени Зеленської та відповідно до Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні». 

До розробки стратегії долучилися більше 230 експертів, понад 50 громадських організацій та аналітичних центрів, які готували конкретні пропозиції у експертних групах. Ініціативи напрацьовані за шістьма напрямами: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна, освітня та економічна безбар’єрність. Члени міжвідомчої робочої групи висловили свої думки, зауваження та пропозиції до проєкту Національної стратегії.

«Безбар’єрність має стати державною політикою та новою суспільною нормою. Ця стратегія потрібна всім нам. Щоб відчувати себе у безпеці та жити повноцінним життям у країні рівних можливостей».

Олена Зеленська

Перша леді переконана, що є всі передумови для того, аби стратегія жила не тільки на папері, а й була реалізована. Велика команда експертів вже напрацювала понад 600 пропозицій та ініціатив. Загалом було проведено понад 30 інтерв’ю з фахівцями відповідних галузей та 15 стратегічних сесій.

Мінцифра долучилася до розробки цифрового напрямку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору України. 

«Ціль Мінцифри — не тільки розвиток онлайн-сервісів, а й забезпечення рівного доступу до державних послуг всіх українців. Питання цифрової безбар’єрності — важливий елемент стратегії. Сьогодні українці вже активно користуються послугами онлайн. Ми працюємо над тим, щоб люди, які найбільше потребують допомоги — люди старшого віку, люди з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю, маломобільні люди — мали змогу швидко та зручно отримувати послуги й електронні сервіси, без перешкод та бар’єрів»

Михайло Федоров

Мінцифра запустила освітній серіал «Цифрові можливості для людей з інвалідністю» з перекладом жестовою мовою та освітні серіали жестовою мовою від Дія.Цифрова освіта: «Електронний підпис», «Базові цифрові навички» та інші. Цього року вийдуть серіали про безбар’єрність: «Безбар'єрна грамотність» і «Держава без бар’єрів».

Також готується до запуску Дія.Безбар’єрність — розділ на порталі Дія з послугами для людей, які найбільше потребують допомоги: люди старшого віку, люди з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю, маломобільні люди та інші.

Україна отримала фінансування на електронні та інклюзивні сервіси для вразливих груп у рамках проєкту Програми розвитку ООН «Підтримка DIA», що фінансується Урядом Швеції. У рамках проєкту будуть обрані послуги, яких наразі потребують громадяни. Ці послуги будуть розділені за життєвими подіями і переводитимуться повністю в онлайн-формат.

До 9 березня проєкт Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору буде оприлюднений для широкого громадського обговорення. Після фіналізації документа та погодження з боку всіх дотичних органів державної влади відбудеться затвердження Нацстратегії Кабінетом Міністрів України, яке заплановане на середину квітня 2021 року. 

Координує роботу над Стратегією міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України під головуванням міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. Аналітичну та технічну підтримку надає експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР «Єднання» та ГО «Безбар'єрність». Ця діяльність здійснюється за сприяння проекту ПРООН «Права людини для України».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт