Мінцифра посилює позиції України як привабливої юрисдикції для розвитку віртуальних активів

  Перегляди 1539

Заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков розповів про роль Мінцифри в розвитку екосистеми віртуальних активів в Україні в рамках конференції BlockchainUA 2021. 

19 травня в Києві відбулась дев'ята міжнародна конференція BlockchainUA 2021, під час якої заступник Міністра з питань розвитку IT Олександр Борняков розповів про підсумки виконаної роботи над врегулюванням сфери віртуальних активів в Україні. 

Крім цього, він озвучив подальші плани Міністерства щодо стратегічного розвитку нової індустрії в рамках форсайтного дослідження «Віртуальні активи 2030». Зокрема, заступник Міністра цифрової трансформації анонсував створення «Проєктного Офісу», завданням якого є просування української юрисдикції як сприятливого середовища для розвитку віртуальних активів на міжнародній арені.

«Ринок віртуальних активів — це новий сектор економіки, конкуренція за лідерство в якому тільки розпочинається. Зокрема, створення якісного правового поля для роботи на цьому ринку сприятиме технологічному розвитку нашої країни. Крім цього, Мінцифра разом з учасниками цієї екосистеми спрямовують зусилля на просування України як привабливої та конкурентоспроможної юрисдикції для розвитку інновацій в сфері віртуальних активів», — розповів заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков

У межах конференції BlockchainUA 2021 також відбулась панельна дискусія «Що таке crypto-friendly?», зосереджена навколо актуальних правових аспектів регулювання ринку віртуальних активів в Україні. 

«Криптофрендлі — це не відсутність, а наявність зрозумілих правил. Сьогодні спостерігаємо, що контури цих правил починають формуватись чіткіше. Це дозволить криптопроєктам інтегруватися у фінансову інфраструктуру та повноцінно взаємодіяти з нею», — зазначив керуючий партнер, адвокат ЮК Juscutum Артем Афян.

На думку юридичного спеціаліста експертної групи з розвитку віртуальних активів Міністерства цифрової трансформації Дмитра Ніколаєвського профільне законодавство не повинно містити надлишкових обмежень, які встановлюють надлишкові обмеження. «Основне завдання впровадження регулювання командою Мінцифри і розробки законопроєкту «Про віртуальні активів» — дати можливість новому ринку відбутися», — зауважив профільний спеціаліст.

«Підтримка переваг ринку віртуальних активів та прагнення зробити з України передову юрисдикцію повинні супроводжуватись з належним захистом інвесторів від маніпуляцій на цьому ринку», — наголосив член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов.

Крім цього, учасники дискусії порушували питання щодо фінансового моніторингу операцій з віртуальними активами в розрізі оновлених Рекомендацій Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (FATF), пов'язаних з обігом нових активів. 

«У березні 2021 року вийшло оновлення Рекомендацій FATF, які будуть фіналізовані в червні. Зокрема, в нових нормах FATF зазначено додаткові напрямки, які стосуються визначення самого віртуального активу та постачальників послуг, пов'язаних з обігом таких активів. FATF нагадує, що поточне визначення не є кінцевим та рекомендує не спрощувати регулювання», — розказала юристка української криптобіржі KUNA Exchange Анна Воєводіна.

За словами радника Міністра цифрової трансформації України Максима Дем'янюка імплементація міжнародних стандартів врегулювання операцій з віртуальними активами потребують в законодавчий простір України сприятиме детінізації нового ринку. «Водночас адаптація правил FATF в наше законодавство повинна бути в лише достатньому обсязі, який дозволить захистити український криптобізнес та сприятиме його інтеграції в глобальний економічний простір», — переконаний радник Міністра цифрової трансформації України Максим Дем'янюк.

Щороку міжнародна конференція BlockchainUA об'єднує понад 1000 учасників, серед яких безліч підприємців, інвесторів, IT-експертів та криптоентузіастів, для обговорення актуальних питань у сфері блокчейн-технологій.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт