Мінцифра обговорила зі світовими лідерами в Ефіопії боротьбу проти сексуальної експлуатації дітей онлайн

Прес-офіс
12 грудня 2019, 16:51
  Перегляди 1241

11-12 грудня Міністерство цифрової трансформації України взяло участь у Глобальному саміті проти сексуальної експлуатації дітей онлайн, організованому Глобальним альянсом WeProtect у партнерстві з Африканським Союзом і урядом Великої Британії.

Саміт відбувся в штаб-квартирі Африканського Союзу в Аддис-Абебі (Ефіопія) і зібрав прем’єр-міністрів, міністрів, лідерів провідних технологічних компаній, представників найбільших міжнародних некомерційних організацій.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан виступила з промовою, як Україна бореться з проблемою сексуального насилля онлайн над дітьми.

Вона розповіла реальну історію, як український фотограф протягом багатьох років створював матеріали із сексуальним насиллям над дітьми 6-16 років. Знайомства починались у соціальних мережах, дівчатам пропонували зробити фотосесію та стати моделлю. Зйомки були занадто відвертими та насильницькими. Коли діти відмовлялись виконувати вимоги, фотограф шантажував їх матеріалами, створеними раніше. Кіберполіція знайшла ці матеріали, ідентифікувала злочинця та врятувала дітей. Однак все частіше діти стають жертвами таких злочинів. 

Також Валерія Іонан розповіла про зусилля України в боротьбі з сексуальним насиллям. Зокрема, про першу в Україні освітню кампанію щодо захисту дітей від сексуального насилля в Інтернеті #stop_sexting, яка була запущена в 2018 році офісом Уповноваженого Президента України з прав дитини і зокрема, Анастасією Дьяковою. Вона була реалізована в партнерстві з Інтернет- і телеком-провайдерами, Міністерством освіти та Ювенальною превенцією. Більше 20.000 дітей пройшли відповідне навчання і 500.000 отримали інформацію про ризики та необхідні дії. В 2020 році планується наступний етап інформаційної кампанії.

Заступник міністра цифрової трансформації нагадала, що за ініціативою Уповноваженого Президента України з прав дитини та за підтримки Міжнародного союзу електрозв’язку в жовтні цього року Україна провела перше всеукраїнське онлайн-опитування дітей і батьків про їхній досвід користування Інтернетом.

Згідно з опитуванням, кожна третя дитина погоджувалась на зустріч із незнайомцем, а 67% дітей бачили в Інтернеті те, що їх сильно засмутило. При цьому лише 15% батьків знають, що робити, якщо у них виникли проблеми онлайн. Тому Мінцифри розробляє для батьків безкоштовний курс «Онлайн-безпека для дітей», який запуститься на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності в січні 2020 року.

Після проведення онлайн-опитування серед батьків і дітей, в Україні відбувся перший круглий стіл із 50 основними стейкхолдерами в сфері захисту дітей в Інтернеті. А 19 грудня в Києві за підтримки посольства Великої Британії в Україні відбудеться презентація та детальне обговорення рекомендацій для України щодо захищеності дітей в Інтернеті від Міжнародного союзу електрозв’язку. Також буде презентована українська версія Національної моделі реагування WeProtect.

На саміті також виступали люди, які пережили сексуальне насилля онлайн, змогли пройти повні курси реабілітації та знову повернутись до нормального життя.

Нагадаємо, що в Мінцифрі сформована окрема команда із захищеності дітей в Інтернеті. Вона розробляє Національну стратегію із захисту дітей в Інтернеті та буде допомагати в імплементації. Вже на початку 2020 року буде створена стратегія “Безпечний інтернет для дитини” та покроковий спільний план до імплементації з усіма міністерствами та міжнародними організаціями.

Будуть запущені гарячі лінії від кібербулінгу, сервіси психологічної підтримки жертвам та батькам, спеціалізовані курси для громадян, дітей та окремих спеціальностей (суддів, прокурорів, кіберполіції), спеціалізовані сервіси з ідентифікації жертв.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт