Мінцифра навчить програмувати новачків: кожен зможе написати свій перший код

Прес-офіс Міністерства
02 листопада 2021, 16:59
  Перегляди 1938

У практичних завданнях курсу «Програмування для новачків» кожен зможе написати свій перший код.

2 листопада 2021 року Міністерство цифрової трансформації України за підтримки швейцарсько-української Програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що виконується Фондом Східна Європа, у співпраці з науково-популярним медіа Куншт презентували 10-серійний освітній серіал «Програмування для новачків». 

Безоплатно подивитися освітній серіал можна на порталі Дія.Цифрова освіта.

Це 10 серій про особливості роботи в IT та практичні базові знання для тих, хто вирішив спробувати програмувати. Ці знання будуть корисними для будь-якої мови програмування!  

Кожен зможе дізнатися: 

  • Що таке програмування?
  • Базові поняття у програмуванні: об’єкти, класи, атрибути, методи.
  • Мови програмування C, C++, Java, Python. Що вибрати?
  • Помилки в коді. Як знайти та виправити?
  • Поради від програмістів. Як увійти в професію?
  • Огляд додаткових ресурсів для навчання

Під час презентації освітнього серіалу заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан зазначила: «Одна з чотирьох стратегічних цілей Мінцифри — частка IT у ВВП України дорівнює 10%. Це передбачає, зокрема, й роботу над збільшенням кадрового капіталу країни. Ми враховували це при створенні нового освітнього серіалу, який розповідає глядачам про особливості роботи в IT та надає практичні базові знання тим, хто вирішить спробувати програмувати».

Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа: «Мета і візія Фонду Східна Європа — створення розвиненої країни, яка буде привабливою для життя і роботи людей. Ми хочемо, щоб українці мали більше можливостей — творчих, професійних та освітніх. Тому новий освітній серіал, який ми випустили разом з Міністерством цифрової трансформації, має на меті навчати комп’ютерного програмування. Впевнений, що цей серіал сприятиме тому, щоб кваліфікованих спеціалістів, які працюватимуть на стику IT-технологій та управління в державному і громадському секторах, в країні ставало більше». 

Кирило Безкоровайний, співзасновник українського науково-популярного медіа «Куншт»: «Наш підхід – це пояснювати складні речі через історії. Тому в курсі ви знайдете історії про перші програми з написання листів-валентинок, коди-пасхалки з генерування віршів у Phyton, ви навчитеся засекречувати повідомлення шифром Цезаря та зможете оцінити жарт програмістів Google щодо рекурсії. Над курсом працювали практики-програмісти, тому окрім навичок коду ви ще й дізнаєтесь лайфхаки, як «увійти в айті».

Єгор Соболєв, Python developer, народний депутат VIII скликання: «Є два правила, які я випробував на собі, почав опановувати ІТ без жодного математичного минулого, із забутими шкільними знаннями - з повного нуля. Перше - порівнюйте себе з собою. Якщо ввечері Ви трохи більше розумієте завдання, код, алгоритм - Ви молодець, у Вас все виходить. Друге правило - в наш час небаченої відкритості знань лише лінь та зневіра відділяють нас від того, щоб розібратися у будь-якій інформаційній технології. Опанувавши дві мови програмування, я зараз захопився вивченням лінійної алгебри. І у відкритому доступі стільки видатних лекцій і завдань! Тож вірте у себе і не зупиняйтеся». 

Трансляція презентації освітнього серіалу доступна на YouTube-каналі Мінцифри

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт