Мінцифра допоможе Естонії створити застосунок на базі Дії

Прес-офіс Міністерства
02 вересня 2022, 11:48
  Перегляди 985

Україна та Естонія будуть розвивати, вдосконалювати та розширювати співробітництво між двома країнами у сфері цифрової трансформації. Одним з перших кроків є співпраця у створенні в Естонії застосунку на базі Дії. Українська Мінцифра консультуватиме естонських колег та передаватиме свій досвід впровадження юзер-френдлі держпослуг.

Для цього сьогодні Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство економіки та зв’язку Естонської Республіки підписали Меморандум про співробітництво у сфері цифрових трансформацій.

«Естонія стала першою країною, з якої ми взяли приклад, коли тільки розпочали створювати Мінцифру. Їхнє бачення цифрової трансформації та створення цифрової держави надихає нас зараз запускати сервіси та послуги у декілька кліків. Дуже приємно, що тепер саме Естонія зможе перейняти наш досвід mobile first-держави, де вся важлива інформація та послуги просто у смартфоні», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Пілот застосунку планують розробити та запустити у найближчі чотири місяці, тобто до кінця року. В України та Естонії дуже схожа архітектура цифрової держави. Тому більшість наших розробок та послуг буде легко адаптувати в Естонії. 

«Україна бачить в Естонії ключового партнера у розвитку свого цифрового уряду, оскільки ми є одним із найінноваційніших та найрозвиненіших цифрових суспільств у світі. Естонія рада сприяти інтеграції українських цифрових сервісів із Європою, підтримуючи ваші кіберможливості та продовжуючи роботу над створенням цифрової держави. Естонія та Україна багато чого навчилися одне в одного в ході співпраці, що підвищило нашу готовність до криз», — Міністр з питань підприємництва та інформаційних технологій Естонії Крістіян Ярван.

Естонія серед країн-лідерів за рівнем цифровізації, і Україна багато в чому спирається на естонське рішення для інтеграції реєстрів х-Road. Зараз Естонії цікавий досвід України та підхід mobile-first.

«За останні п’ять років Україна побудувала потужну цифрову державу, яка багато в чому наслідує приклад Естонії. Українська система обміну даними Трембіта розроблена естонською компанією Cybernetica і дуже схожий на наш X-Road. Україна також спиралася на наш досвід у створенні своєї цифрової ідентичності та багатьох послуг. Нам, у свою чергу, є чого повчитися в України, чиї нові послуги є зручними та мобільними. Під час війни українці продемонстрували неймовірну гнучкість, створюючи абсолютно нові електронні послуги за лічені дні й тижні», – сказав Луукас Крістіян Ільвес.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт