Мінцифра долучилась до проєкту Ради Європи з протидії насильству щодо дітей в Україні

Прес-офіс
17 липня 2020, 11:14
  Перегляди 1877

16 липня 2020 року Міністерство цифрової трансформації долучилось до проєкту Ради Європи «Протидія насильству щодо дітей в Україні», який є продовженням попереднього Проекту Ради Європи з протидії насильству щодо жінок та дітей.

Мета проєкту — забезпечити підтримку державним структурам, фахівцям та організаціям громадянського суспільства, які працюють у сферах протидії сексуальній експлуатації та насильству щодо дітей, у тому числі в цифровому середовищі.

Відповідно до даних світової організації Internet Watch Foundation, 0,75% посилань, які містять матеріали сексуальної експлуатації та насильства щодо дітей, походять з України (1007 з 132676 посилань у 2019 році), в той час як у Великій Британії ця частка складає лише 0,04%. 

92% матеріалів, що зображують сексуальну експлуатацію та насильство щодо дітей, містять зображення дівчат. 47% матеріалів, що зображують сексуальну експлуатацію та насильство щодо дітей, стосуються дітей молодше за 10 років. 1% зображених дітей віком 2 роки або менше. 1/3 матеріалів, що зображують сексуальну експлуатацію та насильство, створюються самостійно дітьми. 

Збільшення Інтернет-можливостей одночасно створює ризики, які становлять загрозу життю та здоров’ю дітей: сексторшн, кібергрумінг, кібербулінг, використання дітей у виробництві порнографічних продуктів.

Генеральний Директор Директорату Стратегічного планування та Євроінтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва зазначила, що з метою посилення заходів у сфері безпеки та захисту прав дітей Мінцифра розробила Національну стратегію із захисту дітей у цифровому середовищі та активно працює над відповідними змінами в законодавстві з метою криміналізації зберігання дитячої порнографії без мети збуту, криміналізації кібергрумінгу та в цілому імплементації найвищих міжнародних стандартів в цій сфері.

«Ми також розуміємо наскільки важливо консолідувати Інтернет індустрію для вирішення цих проблем, які є складними та багатосекторальними. І тільки за підтримки Інтернет сервіс провайдерів ми зможемо ефективно її вирішити», — підкреслила Гульсанна Мамедієва. 

«Проблеми сексуальної експлуатації та насильства в Україні довгий час замовчувалась у суспільстві, але пандемія посилила значення безпеки людини не лише офлайн, але й онлайн. Оскільки, мережа Інтернет не має кордонів, ризики міжнародних злочинів посилюються. Тому особливо важливо налагодження співробітництва на національному, міжсекторальному та міжнародному рівні, аби вести ефективнішу боротьбу зі зловмисниками, впроваджувати інноваційні механізми для попередження кіберризиків та сприяти транскордонному обміну інформацією!», — відзначила Анастасія Дьякова, Радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віце-прем'єр-міністрі – Міністрі цифрової трансформації України.

Спільні зусилля з міжнародними партнерами, Офісом Ради Європи, громадськими організаціями та міжвідомча взаємодія дозволять захистити дітей в онлайн-просторі.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт