Міністерство цифрової трансформації не витрачало бюджетні кошти на створення Дії

Прес-офіс
18 лютого 2020, 19:50
  Перегляди 1976

Наприкінці минулого року Міністерство цифрової трансформації оголосило про створення власної ІТ-команди, що дозволить реалізовувати власні проєкти та цифрові перетворення у інших відомствах та сферах. Ефективність, оптимізація та економія державних коштів – для цього Міністерство цифрової трансформації створює ІТ-компанію Diia Company. Уставний капітал держпідприємства Дія становитиме 25,58 млн грн.

«Наявність державної ІТ-компанії дозволить швидко реагувати на виклики у межах всієї країни та є звичайною світовою практикою. Україна не виняток», - говорить Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України. - «Головне, що підштовхнуло нас до створення власної ІТ-компанії, – повний безлад у державних ІТ-закупівлях».

За чотири місяці завдяки перегляду низки закупівель Мінцифрі вдалося заощадити держбюджету щонайменше 373, 5 млн грн. 

Декілька прикладів зупинення неефективних ІТ-закупівель:

  • непотрібні реєстри, зокрема, закупівля потужних серверів для Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства – 38, 1 млн грн.
  • ДП «Інформаційні судові рішення», закупівля великої кількості серверів та надлишкових ліцензій, спроектованих без урахування реальної архітектури – 125,9 млн грн.
  • ДУ «Центр охорони здоров’я» Державної кримінально-виконавчої служби (закупівля медичної інформаційної системи, спроектованої під одного постачальника за вкрай завищеними цінами) – 115,7 млн грн.

Зі створенням ДП «Дія» виконання проєктів у межах Національної програми інформатизації, що раніше робили міністерства і відомства власними силами і на що їм виділялися кошти, бере на себе Мінцифра. Для цього створюється фахова команда професіоналів високого рівня.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Міністерству цифрової трансформації на формування і виконання Національної програми інформатизації у загальному фонді державного бюджету «Національна програма інформатизації» передбачено кошти у розмірі 73,58 млн гривень. Із них – уставний капітал ДП «Дія» 25,58 млн гривень, - розвиток проєктів 48 млн гривень, що передбачає створення та підтримку порталу Дія, подальше оновлення мобільного застосунку Дія, створення система платежів у межах Дії, розвиток системи електронної ідентифікації, роботу Центрального засвідчувального органу та інші.

Свій найбільш амбітний проєкт - мобільний застосунок Дія - Міністерство цифрової трансформації створило, не витративши жодної копійки державних коштів. Фінансування Дії взяли на себе міжнародні донорські організації, що підтримують Україну. Переважно це проєкти, діяльність яких зосереджена на боротьбі з корупцією.

Надалі цифрові перетворення Міністерство цифрової трансформації здійснюватиме в співпраці з міжнародними проєктами та власними силами завдяки наявності держкомпанії Diia Company. «Всі кошти, залучені Мінцифрою від держави та міжнародних донорів, ми й надалі витрачатимемо на цифровізацію державних послуг, розвиток застосунку та порталу Дія. Ми впевнені, що зможемо ефективно їх використати і принести до бюджету ще не один мільярд», - наголосив віцепрем’єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт