Мінцифра пришвидшує запуск онлайн-послуги єМалятко в регіонах

Прес-офіс
22 жовтня 2020, 15:07
  Перегляди 913

Міністерство цифрової трансформації пришвидшує запуск комплексної онлайн-послуги єМалятко в містах та областях України. Це особливо важливо під час пандемії, щоб мінімізувати контакт батьків немовлят з державними установами.

Для цього перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб вже розпочав інспекцію українськими містами, щоб особисто проконтролювати та сприяти запуску послуги у пологових будинках в регіонах. Першою локацією став Житомир.   

3 жовтня послуга єМалятко стала доступна онлайн на порталі Дія. Зараз її можуть замовити батьки новонароджених зі 139 населених пунктів у 15 областях. Реєстрація народження дитини ще ніколи не була такою швидкою, зручною та безпечною, що особливо важливо в умовах поширення Covid-19”, – зазначив Олексій Вискуб

Щоб перевірити, як працює послуга, Олексій Вискуб відвідав Житомирський обласний перинатальний центр. Там вже запроваджено електронний медичний висновок про народження дитини. Його номер надсилається батькам в смс-повідомленні та є ключовою умовою успішного заповнення  заяви на порталі Дія. 

Олексій Вискуб також відвідав пологове відділення Центральної міської лікарні №1, де запуск єМалятко онлайн запланований на 1 листопада. Для цього у пологовому будинку запроваджується можливість реєструвати дитину в електронній системі eHealth. 

Зараз ми активно співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я та Національною службою здоров'я України над тим, щоб електронний медичний висновок був запроваджений  у всіх пологових будинках України. До кінця року кожна українська сім’я, у якій народилася дитина, зможе отримати сучасний сервіс від держави без необхідності контактувати з нею. Швидко, зручно та навіть не виходячи з дому,– підкреслив Олексій Вискуб

Запустити послугу єМалятко та об’єднати у ній 9 державних сервісів вдалося завдяки взаємодії реєстрів низки державних органів, яку налагодило Міністерство цифрової трансформації.

Після заповнення заяви на порталі Дія вона автоматично надсилається до Реєстру актів цивільного стану Мін’юсту. Там формується свідоцтво про народження дитини. Паралельно заява надсилається до державної податкової інспекції, де автоматично дитині присвоюється податковий номер. А також до Державної міграційної служби, де дитина реєструється в Єдиному державному демографічному реєстрі. І після автоматичних відповідей з цих реєстрів завершується формування свідоцтва про народження дитини у Мін’юсті. Цей документ в електронній формі надсилається до Міністерства соціальної політики, де відбувається призначення допомоги при народженні та інших видів соціальної допомоги, залежно від ситуації родини. Також заява та документи надсилаються до відповідного міста, де відбувається реєстрація місця проживання дитини.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт