Михайло Федоров: Запустимо е-лікарняні вже з 2021 року

24 листопада 2020, 08:34
  Перегляди 4122
  Перегляди 4122

Михайло Федоров: Е-лікарняні – революційний продукт, що запрацює вже з 2021 

Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрокартії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів. Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти. 

Про це розповів Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі каналу 24. 

Однією з можливих проблем запровадження е-лікарняних називають необхідність дублювати документи у цифровому та паперовому вигляді.

“Це не так: електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно. Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до  інших державних органів для виплат”, — підкреслив Михайло Федоров. 

Для запровадження електронних лікарняних Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством охорони здоров’я повністю перебудовують процес отримання лікарняного. Запуск стане можливим завдяки повноцінній інтеграції електронної системи охорони здоров’я із системою Пенсійного фонду України  і Фонду соціального страхування України. 

Для того, щоб революційні медичні послуги стали доступними для всіх українців, Міністерство цифрової трансформації активно працює над підключенням до інтернету  95% населених пунктів та їхніх соціальних об’єктів. 

Наразі, до оптичного (фіксованого) інтернету не підключено 37% лікарень України. У 2021 році Мінцифра планує підключити близько 10 тисяч соціальних об’єктів: шкіл, лікарень, бібліотек, які знаходяться у 5 тис. сіл, де проживають майже 2,5 млн громадян. 

На минулому тижні, Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Мінцифри – закласти у бюджет на 2021 рік 850 млн гривень на підключення соціальних об’єктів до високошвидкісного інтернету у населених пунктах, в тому числі у сільській місцевості. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт