Михайло Федоров: Україна має спільні цілі з Литвою в напрямку цифровізації

19 березня 2021, 11:32
  Перегляди 922
  Перегляди 922

Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зустрівся з міністеркою економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, щоб обговорити перспективи цифровізації в державному секторі.

Під час зустрічі обмінялися досвідом впровадження електронних послуг і майбутніми планами.

"Україна має спільні цілі з Литвою в напрямку цифровізації. Литва — один із лідерів електронного урядування. Наша спільна філософія — замість черг і хабарів впроваджувати онлайн-послуги".
Михайло Федоров

Загалом, європейські країни позитивно оцінюють цифрову трансформацію України. Ще в листопаді 2019 року Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство економіки та інновацій Литовської Республіки підписали Декларацію про наміри щодо взаємного визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій.

Україна швидко рухається до побудови цифрової держави. Міністр цифрової трансформації розповів про унікальну організаційну структуру, яку вдалося побудувати Мінцифрі. Зокрема про CDTO — цифрових заступників, які вже працюють у кожному міністерстві і поступово з’являються в обласних адміністраціях та міських радах.  

Україна — перша у світі запустила електронні паспорти, четверта в Європі — цифрові водійські посвідчення. Українці вже зараз активно користуються цифровими документами в застосунку Дія  — подорожують Україною, підтверджують свою особу та вік, отримують адмінпослуги, забирають посилки на пошті, відкривають банківські рахунки онлайн тощо. А на порталі Дія українцям доступна найшвидша реєстрація бізнесу у світі та майже 50 інших послуг онлайн.

Найбільший потенціал економічного росту Литва бачить у стимулюванні цифровізації як у приватному, так і державному секторах. Наприклад, у Литві є схожа послуга з єМалятко — онлайн-реєстрація новонародженого за 15 хвилин. Також можна зареєструвати бізнес або записати дитину в садочок. Для отримання всіх послуг діє електронний цифровий підпис. У країні активно навчають цифрової грамотності громадян. 

Михайло Федоров також акцентував на важливості обміну досвідом з цифровізації обох країн на подальшій співпраці.

Зустріч відбулася за участі міністра економіки та інновацій Литви, яка відповідає за сферу цифровізації, — Аушріне Армонайте, заступника міністра Йовіта Нелюпшиєне, радника міністра Скайсте Бараускієне, аташе з питань комерції в Україні Сергія Тихомирова, заступниці Міністра цифрової трансформації України з розвитку публічних послуг Людмили Рабчинської та заступника Міністра цифрової трансформації України з питань розвитку ІТ Олександра Борнякова.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт