Михайло Федоров: «Розвиваючи сферу штучного інтелекту, ми забезпечуємо конкурентоспроможність України на міжнародному ринку»

02 грудня 2020, 12:25
  Перегляди 8095
  Перегляди 8095

Уряд схвалив Концепію розвитку штучного інтелекту, яку розробили у Мінцифрі. 

Одне з пріоритетних завдань Міністерства цифрової трансформації — забезпечити усі необхідні умови для розвитку технологічних компаній в Україні, залучити на наш ринок нових світових гігантів та їх інвестицій, в тому числі у сфері штучного інтелекту (ШІ). Цей напрямок достатньо новий для України, але не для світу, тому ми розробили Концепцію розвитку сфери штучного інтелекту в Україні, яка сприятиме інтеграції інноваційних технологій в економічно важливі сектори держави. Концепцію щойно підтримав Кабінет Міністрів України.

"Україна має неабиякий потенціал у сфері штучного інтелекту. Ми маємо найбільшу кількість компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Компанії у сфері АІ з українським корінням вже придбали міжнародні корпорації, такі як Snap, Google, Rakuten. Активно використовуються в різних сферах й чатботи. Тому зараз ми працюємо над створенням сприятливих умов, щоб ШІ став одним із ключових драйверів цифрової трансформації та загального зростання економіки України. Адже розвиваючи сферу штучного інтелекту, ми забезпечуємо конкурентоспроможність України на міжнародному ринку", — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Технології ШІ сприятимуть трансформації економіки, ринку праці, державних інституцій та суспільства загалом. Їх застосування дозво

лить зменшити обсяги витрат та підвищити ефективність виробництва, якість товарів і послуг.

“Завдяки розвитку штучного інтелекту і його інтеграції в економічно важливі сектори ми зможемо збільшити частку інтелектуально містких продуктів в Україні. І як наслідок увійти в топ-10 рейтингу країн з високим розвитком штучного інтелекту у світі (AI Readiness Index by Oxford Insights, AI Index by Stanford University)”, — додав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Реалізації положень Концепції розвитку штучного інтелекту дасть змогу:

  • зайняти Україні значний сегмент світового ринку технологій ШІ та провідні позиції у міжнародних рейтингах (як результат — прихід іноземного інвестора в галузь);
  • створити умови для участі України в діяльності міжнародних організацій та реалізації ініціатив щодо формування стратегій розвитку, регулювання та стандартизації ШІ у світі;
  • впровадити технології ШІ у сфері освіти, економіки, публічного управління, кібербезпеки, оборони та інших сферах для зростання довгострокової конкурентоспроможності України на міжнародному ринку;
  • сформувати адекватне та дієве правове поле для застосування технологій ШІ з огляду на міжнародні стандарти в галузі та передовий іноземний досвід її державного регулювання.

Наступний крок для Мінцифри — спільно з іншими стейкхолдерами в тримісячний термін розробити і затвердити план заходів реалізації Концепції.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт