Михайло Федоров: Мінцифра створює умови для розвитку креативної економіки з Дія City

19 листопада 2020, 13:37
  Перегляди 1194
  Перегляди 1194

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на IV щорічному міжнародному форумі “Креативна Україна” запропонував через Український Фонд стартапів надавати гранти для креативної індустрії. 

В Україні існує Фонд стартапів при Міністерстві фінансів. Він надає гранти до 50 тис. доларів для різних технологічних проєктів. Мінцифра пропонує додати у Фонд окрему секцію для креативної індустрії. Така грантова підтримка, особливо в умовах пандемії, надзвичайно важлива для галузі. 

Мета Мінцифри — створити комфортне середовище, щоб талановиті спеціалісти та перспективні компанії залишалися й розвивалися в Україні, стимулювали загальноекономічний розвиток та створювали власний продукт. 

Для цього Мінцифра формує спеціальний правовий режим в Україні — Дія Сity. Це одні з найкращих умов для ведення креативного та IT-бізнесу у світі. Лібералізація трудових відносин та вигідні умови оподаткування для компаній-резидентів, що дозволить залучати більше міжнародних інвестицій.

За словами Михайла Федорова, IТ-галузь розвивається за рахунок низьких податків. Тоді як більшість продуктових компаній, у тому числі креативних, розвиваються на загальних умовах. Ціль Мінцифри — підвищити частку ІТ та креативної індустрії у ВВП країни до 10% за 5 років. Запуск проєкту Дія City передбачає такі темпи зростання креативної індустрії. Згодом подібну систему можна буде масштабувати на усю країну. Впровадження Дія City — поштовх для якісного розвитку. Проєкт створює можливості для розвитку стартапів та продуктових компаній в Україні. Низка великих міжнародних компаній вже заявила про свою готовність до вступу в Дія City.

Відеотрансляція форуму:

Інвестиції в навчання громадян — рушійна сила розвитку економіки. Розвиток освіти — окреме завдання у проєкті Дія City. Наприклад, нещодавно запустили у 76 вищих навчальних закладах предмет “Інноваційне підприємництво”. А з наступного семестру такий предмет з’явиться і в українських школах. 

Крім того, Мінцифра запустила онлайн-платформу Дія. Цифрова освіта, де кожен українець може безкоштовно навчатись цифрової грамотності у форматі освітніх серіалів. 

Щоб підтримувати та стимулювати темпи зростання IT-індустрії 20-25%, ринок потребує постійного залучення нових кваліфікованих спеціалістів. Сьогодні 12% від загальної кількості абітурієнтів усіх спеціальностей — це студенти, що навчаються за напрямками в ІТ. Кошти, що витрачаються сьогодні державою на підготовку IT-фахівців, повернуться багаторазово: це і податки, і додана вартість, і зростання експорту — глобальна вигода для економіки країни. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт