Михайло Федоров: «Мінцифра робить так, щоб бігали дані, а не люди»

  Перегляди 1802

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час ефіру на Радіо НВ розповів про головні досягнення та підсумки роботи Мінцифри за 2020 рік.

Пандемія коронавірусної хвороби суттєво вплинула на перехід держави в онлайн. Прискорилися процеси цифрової трансформації. Споживча культура теж змінилася — більше людей тепер навчаються дистанційно та отримують послуги онлайн. Тому цифрові технології стали невід’ємною складовою нашого життя.  

«Компанії та державні органи, які встигли розбудувати процеси цифрової трансформації, отримали можливість запустити ще більше послуг. Мінцифра пришвидшилася в 10 разів. Головна задача в боротьбі з пандемією — захистити людей, але при цьому зробити так, щоб вони не були ізольовані від світу. Переведення  державних послуг в онлайн-формат — найкраще рішення для цього. Наприклад, в умовах пандемії нам вдалося запустити перші у світі електронні паспорти в мобільному застосунку Дія».

Михайло Федоров

За цей рік команда Мінцифри встигла: 
  • Запустити Дію та Дію 2.0 — мобільний застосунок та єдиний портал державних послуг. Україна стала першою державою у світі, де можливо скористатися тільки електронним паспортом, не показуючи додатково паперовий чи пластиковий оригінал. Загалом у застосунку Дія вже доступні 9 цифрових документів, а на порталі — до 50 електронних послуг. Зареєструвати бізнес тепер можна швидко та зручно. Так, відкрити ФОП можна за 15 хвилин, а ТОВ — за 20 хвилин. 

  • За сприяння Мінцифри вивільнено 900-й діапазон для покриття мережею 4G. За останні пів року близько 2 млн українців отримали 4G вперше. 

  • Запустити комплексну послугу єМалятко. Це 9 послуг за однією заявою для батьків новонароджених дітей. Послугу можна отримати за 20 хвилин часу, не виходячи з дому.

  • Запустити платформу Дія.Цифрова освіта. Тут доступні майже 40 освітніх серіалів. Уже понад 400 тисяч українців пройшли навчання.

  • Побудувати менеджмент нового формату. Створили Комітет цифрової трансформації у Верховній Раді. А також впровадили посади CDTO у міністерствах та обласних державних адміністраціях.

Крім того, Михайло Федоров розповів про послугу оформлення матеріальної допомоги для ФОП та найманих працівників. 14 грудня запустили унікальну у світі послугу на порталі та у застосунку Дія. Допомога становить 8 тисяч гривень. Заповнити заявку можна у кілька кліків до 31 грудня, що зручно та доступно. Вже понад 280 тисяч підприємців подали заявки у Дії. 

«Мінцифра робить так, щоб бігали дані, а не люди. Держава і так розуміє, яким бізнесом ви займаєтеся та коли ви сплачували податки. Навіщо це підтверджувати зайвими документами? Система сама це перевіряє».

Михайло Федоров

Також під час ефіру Міністр цифрової трансформації поділився деталями про стан підключення до мережі інтернет. У 2020 році Мінцифра вперше провела аудит покриття території України. У бюджеті на 2021 рік закладено 500 млн гривень на підключення до швидкісного фіксованого інтернету — це близько 3 тисяч соціальних об’єктів у населених пунктах. Ціль Мінцифри — за 3 роки забезпечити доступом 95% людей як мобільним, так і фіксованим інтернетом.

До того ж, Михайло Федоров розповів про недоліки системи, з якими довелося зіткнутися протягом року роботи. Він зауважив, що найбільша проблема у державі — це реєстри, адже вони є дуже неякісними. Тому, на його думку, потрібно створювати платформу для розгортання реєстрів. Це фундаментальне вирішення цього питання. 

Також поговорили про багбаунті мобільного застосунку Дія. Це був челендж для «етичних» хакерів з усього світу на платформі Bugcrowd. Ідея — «зламати» копію застосунку і знайти вразливості в Дії 2.0. Хакери мали доступ до фактично копії продуктового середовища. Це не загрожувало безпеці застосунку, а також дозволило максимально уникнути можливості витоку вразливостей. Михайло Федоров додав, що про результати багбаунті Мінцифра зможе розповісти вже на початку наступного року, коли отримає офіційний звіт.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт