Михайло Федоров: Дія City залучатиме інвестиції та створить найкращі умови для ІТ-бізнесу

  Перегляди 1875

Проєкт Дія City дозволить побудувати в Україні одну з найкращих податкових систем у світі. Одна з головних цілей нашого Міністерства — збільшити частку IT у ВВП країни до 10% та зробити Україну високотехнічною цифровою державою. 

 Про це розповів Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на пресконференції, присвяченій податковому законопроєкту №5376 про Дія City, який вже схвалений у першому читанні парламентом. 

 “Дія City створює умови ведення бізнесу в Україні, які повністю трансформують галузь. Проєкт передбачає введення найсприятливішої податкової системи для розвитку ІТ-галузі. Це низькі податки, ефективне законодавство, зрозуміла модель відносин з працівниками, відсутність ризиків неправомірного тиску з боку держави. А також передумови для світових ІТ-гігантів відкривати свої офіси в Україні”, — підкреслив Михайло Федоров.

 У спеціальному режимі Дія City буде зафіксовано податкове навантаження на рівні спрощеної системи оподаткування (додається лише 1,5% військового збору). Загалом законопроєкт передбачає:

  • Спеціальні ставки для працівників IT-компаній: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%;

  • можливість компанії обирати, який корпоративний податок сплачувати, — податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%. 

 “Податкові умови Дія City спрямовані на розвиток інвестицій. Вони дадуть можливість українським IT-компаніям та стартапам легше залучати іноземні інвестиції. Завдяки цьому світові IT-компанії також активніше відкриватимуть свої представництва в Україні, що позитивно вплине на українських IT-фахівців — збільшиться кількість робочих місць та конкуренція за кваліфіковані  кадри, а отже зросте заробітна плата”, — наголосив народний депутат та заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв.

 Законопроєкт також передбачає такі умови для стимулювання інвестицій:

  • 0% податку на дохід від реалізації фізособою частки в компанії-резиденті Дія City, якщо вона володіла часткою більше ніж 1 рік;

  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше раз на 2 роки;

  • податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи. Розмір знижки залежатиме від суми угоди.

 Як і в роботі з основним законопроєктом про Дія City №4303, під час напрацювання податкового законодавства автори спиралися на думку та інтереси бізнесу. 

 “Відсутність альтернативних законопроєктів і широка підтримка бізнес-спільноти підтверджує, що нам вдалося знайти правильний баланс і напрацювати кращі з можливих податкових умов для ІТ в Україні”, — прокоментував Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков

 Також у пресконференції взяли участь співголова IT-комітету Європейської Бізнес Асоціації Валерій Красовський, Віцепрезидент Асоціації платників податків України, Голова Комітету ІТ, новітніх технологій Асоціації платників податків України Валерій Омельченко та співвласник компанії SoftServe Тарас Кицмей. Вони зазначили, що Дія City стане хорошим доповненням до можливостей розвитку в Україні. 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт