Михайло Федоров: Без Дії кожен другий COVID-сертифікат в Україні був би підробленим

Прес-офіс Міністерства
10 листопада 2021, 09:37
  Перегляди 1432

Цифрові COVID-сертифікати в застосунку Дія допомагають боротися з паперовими підробками в Україні. Про це в інтерв’ю «Українській правді» заявив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Попри те, що не було зрозумілих технічних вимог, ми почали готуватися ще в травні: працювали над інфраструктурою Дії та реєстром НСЗУ. Чесно кажучи, ми отримали кількість користувачів значно більшу, ніж планували. Але після запуску розуміємо: без Дії Україна не була готова швидко запустити цифрові COVID-сертифікати. І зараз у нас кожен другий паперовий сертифікат був би, напевно, підроблений», — сказав Федоров.

На сьогодні  згенеровано майже 9 мільйонів COVID-сертифікатів, їхня кількість зростає щодня. Утім, досі існує проблема з помилками, які роблять лікарі, коли вносять дані пацієнта в базу даних. Проте Мінцифра постійно працює над оновленнями, щоб це виправити: «Відсотків 10 питань із генеруванням сертифікатів виникають через те, що люди не оновили застосунок. Ми дуже багато оновлень випускаємо кожного тижня. Але в  людей немає такої культури — оновлювати застосунки постійно. Ми вивчаємо, як люди себе поводять, і намагаємося допомогти». 

Михайло Федоров зазначив, що тепер люди, у яких були до цього помилки, видавався неправильний номер вакцини, дублювалася інформація, можуть зараз оновити застосунок або спробувати ще раз згенерувати сертифікат. У більшості випадків ці проблеми вже буде розв’язано. 

Також для того, щоб допомогти українцям отримувати сертифікати, у Києві минулого тижня запрацювали офлайн-пункти допомоги Дії в центрах вакцинації. Поступово вони запрацюють і в інших містах. 

«Я був на пункті вакцинації на залізничному вокзалі, там дві жінки вводять інформацію. І вони кажуть: ми спимо по три години. Лікар вносить всю інформацію про щеплення, а підписує електронним підписом вночі, або збирає в паперовому форматі інформацію від людини, а вносить вночі. Ми хочемо допомогти розв’язати це питання максимально ефективно. Наприклад, цього тижня разом із МОЗ почали шукати людей, які допоможуть лікарям вносити інформацію», — розповів Михайло Федоров.

У команди підтримки можна проконсультуватися з таких питань:

  • дізнатися про види СOVID-сертифікатів та шляхи їх отримання;
  • подати заявку на отримання СOVID-сертифіката на порталі та в застосунку Дія;
  • які дані перевірити, щоб сертифікат згенерувався, якщо проблема виникла в лікаря (сімейного або того, який проводив щеплення);
  • визначити помилку генерування сертифіката;
  • що робити, щоб продовжити термін дії сертифіката з 6 місяців до 365 днів.

Більше про COVID-сертифікати, Дію та найближчі плани Мінцифри читайте в інтервʼю Михайла Федорова «Українській правді».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт