Михайло Федоров: “5,4 млн українців отримали кращу якість покриття 4G з липня по листопад 2020”

24 листопада 2020, 15:31
  Перегляди 3111
  Перегляди 3111

Міністерство цифрової трансформації разом з операторами мобільного зв'язку Київстар, Vodafone та lifecell під час брифінгу підбили перші підсумки надання доступу українцям до швидкісного мобільного інтернету 4G у діапазоні 900 МГц.

До 1 грудня завершиться процес обміну частотами, що дозволить прискорити впровадження 4G у містах, селах та на автошляхах.  

«Одна з наших цілей – покрити мобільним інтернетом територію України. Неможливо побудувати цифрову державу, якщо кожен українець не матиме доступу до якісного інтернету. Для нас важливо, щоб у кожного українця були рівні права, щоб не зважаючи на те, де людина проживає, кожен мав можливість користуватися державними послугами онлайн. Я вважаю своєю соціальною місією – зробити інтернет доступним для жителів маленьких міст та сіл», – заявив Михайло Федоров. 

Загалом, ціль Мінцифри – зробити так, щоб за 3 роки користуватися швидкісним інтернетом могли 95% українців. А також покрити 95% усіх доріг національного значення швидкісним мобільним інтернетом за 4 роки. 

Рік тому Прем’єр-міністр Олексій Гончарук за присутності Президента України Володимира Зеленського спільно з мобільними операторами підписали меморандум, який розпочав довготривалий процес підключення віддалених куточків України до якісного мобільного інтернету рівня 4G. З червня оператори Київстар, Vodafone Україна та lifecell розпочали спільні дії з обміну радіочастотами діапазону 900 МГц. Вже у липні минулого року Президент підписав указ про пришвидшення розгортання мереж.

«Ми розпочали історію запуску LTE на частотах 900 МГц влітку 2018 року. Тоді було багато песимізму та питань до цього складного діапазону для технології LTE. Складність полягала у відсутності вільних частот у 900 діапазоні, які при цьому були нерівномірно розподілені між операторами. Завдяки злагодженій та ефективній роботі операторів, Міністерства та Регулятора маємо успішні результати покриття мобільним інтернетом території та населення України. Наразі важливою та пріоритетною є робота над якістю зв’язку та зокрема мобільного Інтернету, оскільки тепер у мобільних операторів є усі необхідні для цього ресурси», – прокоментував Олександр Животовський, голова НКРЗІ.

З 1 липня 2020 року 5,4 млн українців вперше отримали краще покриття 4G. Це жителі понад 9,1 тис. населених пунктів. А 1,7 млн людей отримали доступ до мобільного інтернету вперше. Лише у листопаді оператори підключили до 4G — 2244 населених пунктів. У  635 населених пунктах 4G з'явився вперше. Так, близько 203 тис.  українців у листопаді отримали 4G уперше. Цього тижня будуть підключені також Донецька та Луганська області.

Загалом по країні понад 20 тисяч міст та сіл вже мають 4G. 

«4G мережа Київстар вже доступна для 85% населення країни. В цілому наші темпи будівництва 4G в Україні набагато випереджають навіть європейські. До показника у 85% покриття у країнах ЄС йшли у середньому п'ять років, а Київстар знадобилося менше трьох років. Це феноменальний результат, якого нам вдалося досягти завдяки співпраці з державою та Мінцифрою зокрема», — коментує Олександр Комаров, президент Київстар.

«Після запуску LTE-900 МГц швидкість зросла і зараз становить в середньому 4,4 Мбіт/с на користувача, що в 2,2 рази вище, ніж того вимагають ліцензійні умови. Такі результати стали можливими тільки завдяки конструктивній та злагодженій співпраці Уряду, НКРЗІ та операторів. Разом відкриваємо по суті безмежні можливості для онлайн освіти, медицини, дозвілля, що особливо важливо в умовах карантину, а також стимулює розвиток підприємництва та економіки в цілому», – про це заявила Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна.

Дмитро Дзябура, директор з продажів та відносин з клієнтами компанії lifecell зауважив: «900-ий стандарт надає можливість забезпечити швидкісним мобільним інтернетом ті населені пункти, де кілька років тому це було неможливо зробити. Від початку розгортання мережі 4G компанія lifecell забезпечила доступ до технології понад 25 млн абонентів у 6336 населених пунктах і до кінця року ще 834 населених пункти отримають 4G від lifecell. Ми сподіваємось, що й надалі будемо рухатись такими темпами, а уряд, регулятор і Мінцифри всіляко сприятимуть розвитку конкурентного ринку в галузі телекомунікацій».

Під час брифінгу також відбулися включення з різних регіонів України, де лише цього року з’явився швидкісний мобільний інтернет. Зокрема, із Забужжя Дмитро Федчишин, Заступник директора Центру первинної медичної допомоги наголосив про необхідність інтернету в умовах пандемії. Ірена Степанівна Веремчук, директорка  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Під Каменем (на Львівщині) поділилася, що завдяки 4G з’явилася можливість для учнів, які не мають фіксованого інтернету, вчитись віддалено з дому. А також Світлана Беля, власниця невеличкого магазину із села Запереділля розповіла про нові цифрові можливості для підприємців завдяки 4G. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт