Майже 200 стартапів отримали гранти за півтора року діяльності Українського Фонду Стартапів – Олександр Борняков

  Перегляди 1245

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков 18 червня 2021 виступив на конференції iForum 2021. Захід зібрав близько 5000 учасників. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков на iForum розповів про Український Фонд Стартапів, механізми роботи Фонду, Наглядову раду та результати роботи за півтора роки його існування. 

«Український Фонд Стартапів — це комплексний підхід для розвитку стартап-екосистеми. Це кошти на реалізацію перспективних проєктів, менторська підтримка, акселераційні програми та професійне IT-ком’юніті. За півтора року діяльності фонду було опрацьовано більше 3000 заявок, майже 200 стартапів отримали фінансування на близько 5 млн доларів. Акредитовано 9 відомих українських і міжнародних акселераторів, які допомагають нашим стартапам робити крутий продукт», — зазначив Олександр Борняков.

Всі процеси всередині фонду максимально автоматизовані — від подання заявки до отримання грантів. Професійний відбір стартапів забезпечують понад 80 експертів Фонду. Рішення щодо надання гранту приймає Наглядова рада, до якої входять сім ТОП-представників IT-екосистеми. 

Щоб стартапи могли активно розвиватись в Україні та залучати інвестиції, Мінцифра створює спеціальний правовий та податковий режим Дія City. Стати резидентами Дія City зможуть стартапи, які відповідатимуть таким критеріям:

– здійснення визначених законодавством про Дія City видів діяльності

– 90% доходів — від здійснення цих видів діяльності

–  зареєстровані не раніше, ніж за 24 місяці до дня подання заявки 

–  річний дохід не більше 7 млн грн 

Також для них будуть відсутні критерії вступу щодо кількості працівників та середньої зарплати, які запроваджуються для діючих гравців.  

Крім того, на конференції заступник міністра розповів про портал 360 Tech Ecosystem Overview, на якому зібрано найповнішу базу українських команд та продуктів. На платформі можна знайти бізнес-інформацію про ІТ-компанії, людей, інвесторів та загалом всієї технологічної екосистеми України. «Ми хочемо, щоб в Україну заходило більше коштів міжнародних інвесторів, тому маємо показувати більше деталей про український стартап-ринок та просувати українські компанії на радар потенційних партнерів, клієнтів та фондів», — наголосив Олександр Борняков.

Довідково:

Український фонд стартапів — це державний фонд, започаткований за ініціативою Кабінету Міністрів України. Місія фонду — сприяти створенню та розвитку технологічних стартапів на ранніх стадіях (pre-seed та seed) з метою підвищення їх глобальної конкурентоспроможності. Процес відбору стартапів для надання грантів відбувається на конкурсній основі: компанії оцінює та обирає рада незалежних інвестиційних експертів. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт