Людмила Рабчинська: Україна та ЄС співпрацюватимуть задля взаємного визнання електронних довірчих послуг

  Перегляди 3817

У 2019 році Мінцифра надіслала до Євросоюзу запит про укладення двосторонньої угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг.

Наразі маємо робочий  план співпраці у сфері електронних довірчих послуг, над втіленням якого працюватимемо протягом наступних двох років. 

«Взаємне визнання електронних довірчих послуг між Україною та ЄС розширить можливості громадян та бізнесу. Саме тому команда Мінцифри працює над тим, щоб ключові компоненти української системи електронних довірчих послуг були сумісні з відповідними компонентами системи ЄС. Це дозволить забезпечити українців доступними електронними довірчими послугами». 

Людмила Рабчинська,
заступниця Міністра цифрової трансформації 

Як для Євросоюзу, так і для України, це передбачає можливість здійснювати транскордонні транзакції з використанням КЕП зі свого комп'ютера чи смартфона без зайвих зусиль та витрат.  

Як це вплине на громадян?

Громадяни зможуть отримувати публічні послуги онлайн у країнах-членах ЄС за допомогою українського КЕП.

Як це вплине на бізнес?

Підприємці зможуть укладати онлайн-контракти за допомогою власних кваліфікованих електронних підписів (КЕП) та перевіряти електронні підписи, створені іноземцями.

Мінцифра вже робить перші кроки до взаємного визнання електронних довірчих послуг. Ми взяли участь у спільному пілотному проєкті з Естонією — однією із лідерів у сфері електронного урядування в ЄС щодо транскордонного електронного підпису. У результаті з’явиться технічна можливість перевіряти е-підпис Естонії в Україні і навпаки (український в Естонії). 

Ознайомитися з детальним планом можна тут

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт