Коронавірус: ситуація в Україні під контролем

Прес-офіс
15 березня 2020, 09:20
  Перегляди 2056

 

Ситуація в Україні

Станом на ранок 15 березня в Україні зареєстровано 3 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. В Чернівецькій області – два випадки та в Житомирській – один (летальний). Всього з початку 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 79 повідомлень про підозру на COVID-19 (3 випадки – підтверджені лабораторно, 64 – негативні, коронавірусу немає, 12 – досліджується). З початку року вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ протестувала близько 500 зразків на нову коронавірусну інфекцію COVID-19.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я найближчим часом планується закупити 19 600 упаковок експрес-тестів, це дозволить протестувати понад 90 тисяч осіб. Для отримання результату тесту необхідно  орієнтовно 5-6 годин. Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров'я України. Тест-системи вже наявні у Житомирі, Тернополі, Дніпрі, Вінниці, Києві, Рівному, Львові, Запоріжжі, Чернівцях. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Усі тести сертифіковані ВООЗ.

МОЗ спростовує інформацію, поширену у мережі , про нібито є Розпорядження відомства не приймати в приватних лікарнях пацієнтів з симптомами грипу та респіраторних захворювань. Закликаємо всі приватні лікарні максимально якісно надавати свої послуги усім пацієнтам, які до них звертаються, не сіяти паніку, та пам'ятати, що головне завдання лікаря – надавати кваліфіковану допомогу, особливо зараз, коли ми маємо об’єднатися заради протистояння ситуації навколо коронавірусу на території України.

Карантин

Згідно з Постановою Кабміну, карантин в навчальних закладах встановлено з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України. Уряд діє на випередження: введено карантин в навчальних закладах та обмежувальні протиепідемічні заходи. Міністерство освіти і науки України стпростовує інформацію, яку почали поширювати серед батьків про подовження терміну карантину до травня 2020 року.

Найголовніше завдання, яке поставили перед собою Кабінет Міністрів України та Офіс Президента  не допустити поширення коронавірусної інфекції на території України. Для цього, Уряд прийняв рішення про обмеження кількості пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю з 219 до 49 пунктів.

РНБО ухвалила рішення про закриття з 17 березня 2020 року державного кордону України через загрозу поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Будуть закриті пункти пропуску для авіаційного, залізничного та автобусного сполучення. Для громадян України, які подорожують власним транспортом, пункти пропуску відкриті. Обмеження будуть діяти протягом наступних 2 тижнів.

Окрім цього, у Міністерстві охорони здоров'я підготовлений законопроєкт Про коронавірус, який підвищить ефективність боротьби з інфекцією.  Він передбачає:

  1. Спрощення процедури закупівлі товарів, робіт та послуг для запобігання та боротьби з коронавірусом, що дозволить пришвидшити процес закупівлі засобів індивідуального захисту та тест-систем
  2. Можливість працівникам виконувати роботу з дому
  3. Заборону на проведення масових заходів із чисельністю понад 200 осіб.
  4. Заборону на проведення заходів державного нагляду та контролю на час здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та боротьбою з коронавірусом
  5. Посилення контролю в’їзду та виїзду на територію України
  6. Чіткий алгоритм примусової ізоляції та самоізоляції та відповідальності за недотримання карантину

Важливо! Міністерство охорони здоров’я України буде інформувати населення про заходи боротьби з коронавірусом за допомогою СМС-повідомлень. Це будуть короткі й чіткі інструкції, в яких будуть прописані правила особистої гігієни та основні рекомендації для боротьби з коронавірусом.

Ситуація у Світі

Станом на ранок 15 березня, у світі зареєстровано 156 400 випадків захворювання COVID-19, з них 73 968 (47,3%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 75 405  випадків у 134 країнах/територіях/регіонах.  На території Європейського регіону зареєстровано 44 529 випадків захворювання COVID-19. Найбільше випадків в Італії – 21 157, Іспанії – 5 753, Франціїя – 4 500 та Німеччині – 3 795.

У світі починають ввожити жорсткі міри для захисту на селення від зараження новим вірусом COVID-19. Так, в Італії введений жорсткий карантин із закриттям кордонів та обмеження пересування громадян по території держави. Громадяни Італії маю право виходити на вулицю лише за нагальної потреби. В низці країн Європи та світу, закриті кордони для іноземних туристів, а також для громадян Китаю.

Запроваджений карантин на територіях, де виявлені випадки зараження вірусом COVID-19. В країнах, де зафіксовані випадки зараження новим вірусом COVID-19, введене обмеження роботи громадських та розважальних закладів. Заклади громадсього харчування працюють лише у першій половині дня. Розважальні заклади закривають на попередньо не визначений термін.

11 березня, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що COVID-2019 можна охарактеризувати як пандемію. Продовжує діяти раніше оголошений ВООЗ режим надзвичайної ситуації міжнародного масштабу.

 

Інформаційні матеріали МОЗ можна завантижити за посиланням.

Просимо дотримуватись рекомендацій МОЗ щодо превентивних заходів та не вдаватися до паніки.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт