Кількість державних службовців зросла на 36%. Які ще зміни відбулися в кадрах

Аналітики Texty.org.ua проаналізували тенденції держслужби під час повномасштобної війни за допомогою відкритих даних. 

Щорічно всі державні службовці, службовці органів місцевого самоврядування та інші посадові особи подають декларації статків. Texty.org.ua проаналізували реєстр декларацій та зʼясували, які зміни відбулися серед службовців за час повномасштабної війни. Спеціалісти зазначають, що:

  • в 2023 році було подано 481 949  щорічних декларацій, що на 36% більше, ніж у попередньому році;
  • 37% декларацій подали державні службовці, 16% — службовці органів місцевого самоврядування, 47% — декларанти інших категорій (військові посадовці, поліцейські та інші);
  • кількість жінок і чоловіків серед декларантів майже рівна, проте розбіжність помітна при аналізі посад; так топпосади посідають переважно чоловіки — 77%;
  • за час повномасштабного вторгнення звільнилось 78 тисяч державних службовців, причому жінок на 30 % більше;
  • на початку 2024 року в державних органах, місцевих державних адміністраціях та судовій системі відкрито майже 50 тисяч вакансій.

З повним текстом матеріалу можна ознайомитися за посиланням.

Реєстр декларацій Національного агентства з питань запобігання корупції — важливий інструмент для розбудови доброчесної влади. У 2022-2023 році подання декларацій призупинили через повномасштабне вторгнення. Проте завдяки тиску експертів та громадських організацій декларування відновили. Внаслідок цього Україна отримала 15,6 мільярдів доларів — найбільшого в історії світу траншу від МВФ для країни, яка перебуває в стані війни високої інтенсивності. 

Відкритий реєстр декларацій також є одним із механізмів запобігання корупції. Журналісти та громадськість можуть дослідити заробітні плати і статки посадовців України, виявити недоброчесні схеми і надати цьому розголосу.

Аналітика підготовлена виданням Texty.org.ua у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації та Національним агентством з питань запобігання корупції за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev. Партнер проєкту – Фонд Східна Європа.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт