Київ відзначає День усіх закоханих запуском комплексної послуги єМалятко

Прес-офіс
14 лютого 2020, 10:31
  Перегляди 2345

14 лютого в Києві запрацювала комплексна послуга єМалятко. Новоспечені батьки, чий малюк з’явився на світ у столичному пологовому будинку № 5, уже скористалися послугою єМалятко та отримали свідоцтво про народження дитини із рук Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

У столичному запуску послуги єМалятко також взяли участь заступниця міністра юстиції Ольга Оніщук, заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська та головний лікар Київського міського пологового будинку №5 Дмитро Говсеєв.

Комплексна послуга єМалятко є втіленням прогресивного принципу об’єднання державних сервісів за життєвою чи бізнес-ситуацією з можливістю їх надання в електронній формі. Головна мета об’єднання кількох послуг за життєвою ситуацією – зручність для громадян, економія часу та ресурсів. Отримання послуг за однією заявою у межах єМалятко позбавляє громадян відвідин 11 установ, заповнення 37 документів, витрати 30 годин на ці відвідини та оформлення.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук наголошує: “У центрі уваги нашого Уряду – людина. І значною мірою цифровізація дозволяє нам втілювати прагнення зробити спілкування громадян із державою комфортним та мінімізувати корупцію. єМалятко є яскравим прикладом не тільки цифровізації державних послуг, а й їх оптимізації та реінжинірингу. Завдяки цьому сервісу батьки зможуть присвятити більше часу своєму малюку, який тільки з’явився на світ і неабияк потребує їхньої уваги”.

Сьогодні відразу 14 київських пологових будинків приєдналися до проєкту (перелік дивіться у довідці) . 

Кияни за однією заявою можуть зареєструвати дитину, визначити її походження та належність до громадянства України, отримати допомогу при народженні, допомогу на дітей із багатодітних родин, зареєструвати малюка у Держреєстрі фізичних осіб – платників податків, внести інформацію про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

Наразі триває режим бета-тестування послуги єМалятко. Відпрацьовується взаємодія державних реєстрів та механізм надання послуги, збираються та враховуються відгуки перших користувачів.

Київ – п’яте українське місто, де батьки новонароджених можуть скористатися послугою єМалятко. Від початку року єМалятко вже доступна у Харкові, Луцьку, Вінниці та Кривому Розі. Протягом лютого єМалятко також запрацює у Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Львові та Маріуполі.

“З 1 січня цього року відділами державної реєстрації актів цивільного стану опрацьовано майже 500 заяв від батьків, поданих для отримання комплексної послуги єМалятко, з них у Києві –138 заяв, у Харкові –216, у Вінниці - 6, у Луцьку – 28, у Кривому Розі – 53”,  – зазначила Ольга Оніщук, заступник міністра юстиції.

"Бета-режим послуги закінчиться влітку і всі 10 послуг стануть доступними. А до кінця року послуга стане доступною онлайн на порталі Дія”, – зазначає Людмила Рабчинська, заступниця міністра цифрової трансформації. – “Водночас єМалятко є добровільною послугою. Система не передбачає ліквідації традиційної процедури".

Впровадження комплексної послуги єМалятко реалізується Міністерством цифрової трансформації України за підтримки Прем’єр-міністра України, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Державної міграційної служби, Державної податкової служби та за сприяння міжнародних проєктів: програми EGAP (Швейцарська Конфедерація та Фонд Східна Європа), SURGe за підтримки Уряду Канади, проєкту EGOV4UKRAINE, що є частиною програми ULEAD з Європою, EU4PAR, Grid Dynamics Life.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт