Електронні паспорти у Дії: Уряд схвалив постанову

Прес-офіс
15 квітня 2020, 13:55
  Перегляди 19304

Кабінет Міністрів схвалив постанову “Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді та паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді”.

Е-паспорти у Дії є цифровими аналогами паперових документів, відповідно до постанови. 

Цифрові паспорти вже зовсім скоро будуть доступними для всіх українців, а поки їх тестують понад 17 тис. громадян. Електронні версії ID-картки та закордонного біометричного паспорта будуть доступні у мобільному застосунку Дія. 

В умовах карантину це особливо актуально, адже цифрові паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинить поліція.

Крім того, за електронним паспортом у межах країни можна подорожувати літаком чи поїздом, отримувати поштові послуги та проводити банківські операції. Також за паспортом у мобільному застосунку Дія можна підтвердити досягнення повноліття при купівлі в магазині сигарет або алкоголю. Отримати медичні, готельні послуги або пред’явити правоохоронним органам.

За цифровим паспортом також можна скористатися бібліотекою, отримати послуги зв’язку, входити в адмінбудівлі та отримувати державні послуги у ЦНАПах, на порталі Дія або для одержання коштів при поверненні товару.

Усі документи у мобільному застосунку Дія дійсні лише на території України. Закордонний паспорт надає такі самі права і можливості, як і національний. Таким чином, якщо у громадянина немає посвідчення водія чи ID-картки, він може посвідчити свою особу за допомогою закордонного паспорту, який є в Дії.

 

Цифровий паспорт – більш надійний, ніж паперовий та не менш надійний, ніж пластиковий. Щогодини мобільний застосунок Дія оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт