ДіяID, електронна демократія та Дія City: Михайло Федоров відповів на запитання українців у онлайн-приймальні

Прес-офіс Міністерства
03 березня 2021, 17:31
  Перегляди 565

У форматі онлайн-приймальні Михайло Федоров відповів на актуальні запитання українців про роботу Мінцифри, проєкти цифрової трансформації та нові послуги, які з’являться в Дії вже цього року.

ДіяID

“Наша філософія — запускати послуги, які будуть доступними у кілька кліків. Ми створюємо державу в смартфоні — у застосунку Дія. Для того, щоб українці могли отримувати державні послуги, підписувати документи одразу в смартфоні, ми розробляємо у мобільному застосунку електронний підпис Дія ID. Він буде доступний дистанційно за FaceID та звіркою фото з демографічним реєстром”.

Михайло Федоров.

Наразі в Україні майже 7,5 млн діючих електронних підписів. Для отримання підпису потрібен особистий візит з паперовими документами до відповідної установи. Далі КЕП переважно зберігається на флешці або ж ПК власника підпису.

Із запуском ДіяID, українці отримають можливість користуватися кваліфікованим електронним підписом (КЕП) повністю онлайн у декілька кліків на власному смартфоні. ДіяID буде безкоштовним. Він зберігатиметься у захищеному середовищі та гарантуватиме найвищий рівень довіри й безпеки. 

Електронні вибори

Михайло Федоров зазначив, що ДіяID — один з основних кроків до запуску електронних виборів. Мінцифра працює над запуском перших інструментів електронної демократії у Дії — місцеві петиції, опитування. Це сприятиме тому, що люди почнуть більше довіряти електронним сервісам та державі і матимуть вплив на владу.

Електронні вибори — це наша стратегічна мета. Лише рік тому ми запустили перші цифрові документи — паспорти, водійські посвідчення. Люди тільки починають до них звикати, довіряти і користуватися ними. Тож йдемо поступово до запуску електронних виборів. 

Дія City

Також Михайло Федоров відповів на запитання щодо Дія City:

“Цей проєкт дасть потужний поштовх для створення цифрової держави та розвитку продуктових компаній та стартапів. Нагадаю, що для всіх учасників ринку, які не захочуть долучатися до проєкту, правила гри залишуться незмінними.  Дія City — це добровільна ініціатива”.

Михайло Федоров зауважив, що мета Мінцифри — допомогти бізнесу розвиватися. Дія City створює найкращі умови для ведення IT-бізнесу. Ми дослухаємося до IT-ринку, тому зараз законопроєкт по Дія City допрацьовується відповідно до коментарів від індустрії та буде поданий на перше голосування вже у березні. 

Мінцифра активно рухається до перетворення України в найзручнішу державу, без черг, без корупції та без бюрократії.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт