Diia in Zurich: Михайло Федоров про досягнення цифрової України, шлюб онлайн у Дії та інші революційні реформи

  Перегляди 294

29 травня у Швейцарії відбувся захід Diia in Zurich. Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про досягнення цифрової України, а також оголосив про запис на бета-тест революційного сервісу – шлюб онлайн в Дії. Захід організований спільно з Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) за підтримки VISA.

«Понад 4 роки Мінцифра будує найзручнішу державу у світі. Ми боремося з бюрократією, реалізовуємо онлайн-сервіси, які не мають аналогів у світі, та спрощуємо взаємодію українців з державою. За цей час Дія стала superapp з цифровими документами та найпопулярнішими державними сервісами, яким користуються 20 мільйонів українців. Вдячний Швейцарському Уряду та Швейцарській агенції розвитку та співробітництва за відчутну підтримку цифрової держави. Завдяки ефективному партнерству ми можемо здійснювати системні реформи у різних сферах життя країни і продовжувати цифровізацію в умовах повномасштабної війни», – сказав Михайло Федоров

Під час виступу Віцепрем’єр-міністр розповів, що Мінцифра працює над цифровізацією шлюбу. Уже понад рік на порталі Дія можна подати заяву про шлюб. А зовсім скоро в застосунку Дія українці зможуть одружитися онлайн. Це унікальний кейс для всього світу, коли можна буде одружитися по відеозв’язку і підписати актовий запис про шлюб Дія.Підписом. Наразі вже доступний запис на бета-тест сервісу.

Україна реалізовує сміливі реформи та трансформацію різних сфер завдяки допомозі міжнародних партнерів та донорів. Зокрема, за підтримки Швейцарії в межах програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, ми почали будувати цифрову державу, запустили Дію та реалізували понад 30 сервісів у застосунку та на порталі. Серед них – єМалятко та найшвидша реєстрація бізнесу у світі, сплата податків ФОП, а також розвиваємо платформу Дія.Освіта, реалізуємо реформу Держстату. 

«Дія змінила підхід до взаємодії українців з державою. Люди реєструють бізнес онлайн, сплачують податки у кілька кліків, отримують соціальні послуги у смартфоні та користуються іншими зручними сервісами. Нас надихає шлях, який проходить Україна у сфері цифрової трансформації. Ми бачимо ефективність цих змін, тому й надалі плануємо посилювати партнерство і підтримувати ідеї у сфері цифровізації», — зазначила Патриція Данці, Генеральний директор Швейцарського агентства розвитку та співробітництва.

Також за підтримки Швейцарії розпочали системну трансформацію системи освіти і разом працюємо над розробкою застосунку Мрія. Це революційний продукт, який змінить підхід до освітнього процесу. Діти зможуть будувати власні освітні траєкторії, батьки – бачити індивідуальний шлях дитини в освіті й підсилювати її вміння, а вчителі позбудуться зайвої бюрократії і оптимізують робочий процес. 

Уряд Швейцарії, який вже понад дев’ять років підтримує цифрову трансформацію України, за весь час виділив на це понад 30 млн франків. Зокрема, у 2022 році розширив бюджет програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, завдяки якій ми маємо можливість працювати над цифровими змінами. 

«Україні вдалося досягти значних результатів у сфері цифрової трансформації завдяки синергії роботи уряду та міжнародних партнерів. Спільно ми змогли реалізувати важливі антикорупційні проєкти, які впливають як на життя держави, так і кожного українця. Ми як партнер Мінцифри підтримуємо амбітні цілі України та бачимо оптимістичний прогноз у подальшому розвитку цифрової держави і запуску нових зручних сервісів для українців», – зазначив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа. 

Захід Diia in Zurich об’єднав представників урядів європейських країн, а також топменеджерів світових технологічних компаній. Зокрема, з вітальними словами виступили Патриція Данці та Ірина Венедіктова, Посол України у Швейцарії та Ліхтенштейні.

Також під час заходу відбулися панельні дискусії, на яких обговорили цифрову трансформацію країн, взаємодію громадян та урядів, розвиток інновацій і взаємодію держави та приватного сектору. У них взяли участь Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації; Мірек Душек, директор Всесвітнього економічного форуму; Марк Боріс Андріянич, член правління Європейського інституту технологій (EIT); Януш Цешинський, колишній Міністр цифрових технологій Польщ та інші; а також представники компаній VISA, Google, Amazon Web Services, Palantir, Meta.

Захід Diia in Zurich організовано у співпраці між Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) та Міністерством цифрової трансформації України та за підтримки VISA.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт