Держава законтрактувала 1 млн українських дронів

  Перегляди 247

У грудні 2023 року Президент Володимир Зеленський поставив завдання виготовити мільйон дронів для Сил оборони. Завдання виконано, безпілотники вже законтрактовано для Сил оборони. Це, зокрема, вітчизняні FPV-дрони, далекобійні, розвідувальні та інші типи безпілотників, які вже працюють на фронті.

«На цей рік уже законтрактовано нашим виробникам мільйон дронів, і буде загалом по року більше. Усіх деталей зараз ми не розголошуємо, але наші спроможності виробляти дрони незмінно стають більшими і ми працюємо не лише з державним фінансуванням, а й з партнерами — щоб вони вкладалися в наше виробництво дронів», — заявив Президент Володимир Зеленський

За час повномасштабної війни Україна з нуля створила й розвинула ринок БпЛА. Усе почалося з Армії дронів, яка, по суті, дала старт розвитку всього defence-tech напряму. Наприклад, якщо у 2022 році в Україні було тільки 7 виробників дронів, які могли отримувати державні контракти, зараз їх уже 87. Загалом виробництво безпілотників за останні понад 2 роки зросло в 100 разів. Потужності виробників і надалі збільшуватимуться, тому потрібне фінансування, щоб контрактувати дрони.

«За два роки відбулася справжня технологічна революція. Ми створили одні з найкращих умов у світі для виробників БпЛА, що дало змогу масштабувати виробництво у 100 разів. І зараз 96% дронів, які закуповує держава, — українського виробництва. Тобто Україна вже воює власними інноваціями. Зараз у фокусі — ракетна програма й пошук нового технологічного геймченджера, яким колись стали дрони», — зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Активний розвиток ринку дронів — це результат формування політики. За цей час ухвалили понад 20 необхідних законів та нормативно-правових актів. Зокрема, спростили допуск БпЛА до експлуатації, збільшили маржинальність до 25%, прибрали додаткові дозволи, спростили списання БпЛА тощо. Це все дало змогу виробникам масштабувати виробництво й відкрито конкурувати за державні контракти, а державі — закуповувати дрони за найвигіднішими умовами.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт