Боремося з корупцією та бюрократією: Уряд скасував застарілі регуляторні інструменти

Прес-офіс Міністерства
17 березня 2023, 17:48
  Перегляди 468

Наразі в Україні є інструменти державного регулювання, які не мають практичного значення або вже давно не використовуються. Загалом є понад 1000 інструментів державного регулювання, які перешкоджають бізнесу ефективно працювати. В Уряду є бачення, як скоротити їх не менше, ніж на 50%.

Міжвідомча робоча група з дерегуляції системно працює і переглядає ці інструменти у всіх органах влади. Щоб скасувати ті, які більше не потрібні чи не працюють, або провести реінжиніринг — частину з них оцифрувати чи залишити без змін. Це дасть можливість прибрати корупційні ризики і маніпулювання. 

Кабінет Міністрів України вже вніс зміни до низки постанов. Так, рішенням Уряду скасували недійсні та застарілі інструменти. Зокрема:

  • видання контрольних марок на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. Це голограми на СD, без яких роздрібний продаж дисків був заборонений;

  • висновок науково-дослідної організації технічної неможливості знешкодження та утилізації шкідливих речовин, відходів виробництва та стічних вод;

  • висновок про те, що товари, які використовуються для розвитку виробництва і забезпечення споживання біологічних видів палива, не виробляються та не мають аналогів в Україні. 

Також повноваження щодо видання свідоцтва представника у справах інтелектуальної власності до Національного органу інтелектуальної власності. До сьогодні ці повноваження належали Мінекономіки. 

Це лише перші кроки в діяльності Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції. Надалі скасовуватимуть застарілі інструменти та прибиратимуть бюрократію в процесах. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт