Більше технологічних стартапів та military-tech проєктів: Фонд розвитку інновацій переходить в управління Мінцифри

  Перегляди 1566

Уряд ухвалив постанову, згідно з якою Фонд розвитку інновацій переходить у сферу управління Міністерства цифрової трансформації. Це дасть змогу системно реалізовувати ідеї та розвивати стартапи під координацією Мінцифри. 

«Ми бачимо Україну як країну стартапів. З технологічними продуктами в оборонній сфері та державному управлінні. У нас для цього є все необхідне – революційні ідеї та потужний людський капітал. Military-tech – це один із наших пріоритетів на найближчий час. Адже зараз Україна отримує унікальний досвід: можливість реалізовувати ідеї й одразу тестувати напрацювання в реальних бойових умовах. Фонд розвитку інновацій системно допомагатиме грантами технологічним стартапам. Тому що технології дають змогу отримати перевагу на полі бою та наблизити нашу перемогу», – зазначив Віцепрем'єр–міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Фонд розвитку інновацій (інша назва – Український фонд стартапів) створений у 2018 році за ініціативою Прем'єр-міністра України. Зараз це одна з ключових організацій в Україні, яка допомагає технологічним стартапам залучити кошти на ранніх етапах  та запустити власні проєкти. 

Загалом діяльність Фонду розподілена за чотирма напрямками: 

  • фінансова підтримки стартапів у формі грантів;

  • надання доступу до менторів та супровідних послуг;

  • створення умов для доступу до акселераційних програм;

  • налагодження координації між учасниками стартап екосистеми. 

Зокрема, Фонд розвитку інновацій вже допомагає активно розвиватися стартапам у напрямку military-tech. Зокрема провели перший Drone Hackathon, за результатами якого 6 команд проходять акселерацію на базі Фонду. А також перший в Україні Drone Demo Day, який зібрав понад 300 учасників. 

«Фонд розвитку інновацій до 24 лютого 2022 року став ключовою організацією для підтримки українських стартапів, підтримавши більше 250 стартапів на загальну суму понад 6.5 мільйонів доларів США. Після початку повномасштабного вторгнення ми повністю перебудували діяльність Фонду, змістивши фокус на підтримку тих проєктів, які спрятимуть відновленню держави та посиленню її обороноздатності. Ми першими в Україні розпочали системно фінансово підтримувати military-tech проєкти. Станом на сьогодні ми вже отримали майже 200 заявок, з яких відібрали 25. У наступному році під координацією Міністерства цифрової трансформації України ми ще більше розширимо цю діяльність та виведемо її на новий рівень. Ми впевнені, що Україна має все, щоб стати провідною military-tech державою вже зараз», – зазначив директор Фонду Павло Карташов.    

Спільно з Міністерством оборони Фонд реалізував проєкт пришвидшеної сертифікації БПЛП для військових цілей. 12 БПЛА вже отримали сертифікати, а ще 30 перебувають на розгляді. 

Раніше Фонд розвитку інновацій входив до сфери управління Міністерства фінансів.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт