Безбар’єрність для всіх: пріоритетом 2024 року стануть доступні послуги в кожній громаді

  Перегляди 417

11 грудня відбулося підсумкове у 2023 році засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Члени Уряду презентували результати реалізації флагманських проєктів із запровадження безбар’єрності, а також плани на наступний рік.

Олена Зеленська зазначила, що на другому році повномасштабної війни українці відчувають ще більший запит на безбар’єрні рішення. Від цього сьогодні залежить не лише якість життя, а й безпека громад.

«Можна сказати: “Війна, що ви хочете. Бар’єрів стало більше — і фізичних, із пересуванням та доступністю, і економічних — безробіття,  і соціальних — велике навантаження на всіх взагалі”. Але це не аргумент. Бо кожне життя цінне. І його якість має значення. Ми не вибираємо часи, у які нам жити, але ми можемо боротися», — підкреслила Олена Зеленська.

Під час засідання Ради безбар’єрності учасники визначили пріоритети на 2024 рік:

  • безбар’єрність освітніх, медичних, банківських, транспортних, соціальних, адміністративних та інших послуг, а також працевлаштування — сервіси мають бути більш зручними та доступними з урахуванням потреб кожної людини;
  • безбар’єрність у громадах — запровадження рішень, розроблених Урядом, на рівні місцевого самоврядування; можливість для людей отримати безбар’єрні послуги у своїй громаді має стати обов’язковим елементом упровадження політики безбар’єрності в містах і селах.

«Безбар’єрність сьогодні — це нагальна необхідність для мільйонів українців. Для людей різних вікових груп, професій, соціального походження. Особливо акцентуємо увагу на потребах наших захисників. Наш обов’язок — усунути для них усі перешкоди, які стримують адаптацію, реабілітацію та самореалізацію. Також посилюємо взаємодію з органами місцевого самоврядування. Адже саме від них залежить кінцевий результат», — зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Міністерство цифрової трансформації в межах стратегії для безбар'єрного простору реалізує проєкти для забезпечення рівного доступу до технологій для українців.

«Безбар'єрність — це головний принцип цифрової інклюзії, адже кожен повинен мати однакові можливості використання технологій та інтернету. З початком повномасштабного вторгнення проблема обмеженого доступу до розвитку цифрових навичок стала ще гострішою. Наш флагманський проєкт, національна платформа Дія.Освіта, містить понад 170 освітніх серіалів, гайдів та більш ніж 50 інтерактивних симуляторів. Станом на зараз 2 млн українців зареєструвалися на Дія.Освіта», — заявила заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Мінцифра визначила досягнення за 2023 рік у сфері безбар’єрності, серед яких: 

  • Запровадження норм для всіх державних цифрових ресурсів та сервісів для забезпечення доступності цифрових публічних послуг. Відтепер усі органи виконавчої влади отримали новий держстандарт, за яким створюють контент на основі міжнародних рекомендацій WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Завдяки цьому контент на інформаційних ресурсах став більш доступним для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики. Також досліджено базову вебдоступність 100 державних сайтів. 
  • Проведення аудиту цифрових сервісів та рівня цифрової грамотності громадян. З урахуванням зібраних даних готуються нові освітні серіали про цифрову грамотність та професійну освіту. 
  • На платформі Дія.Освіта забезпечено більш ніж 45% освітніх курсів із можливістю ввімкнення українських чи англомовних текстових титрів. Крім того, 5% серіалів уже мають дубляж жестовою мовою (планується збільшити їх кількість). Також на платформі представлено освітні серіали про безбар’єрність та серіали для покращення хард- / софт-навичок для допомоги з майбутнім працевлаштуванням громадян. 
  • Розвиток мережі Хабів цифрової освіти. Станом на 2023 рік їх працює понад 5 000. Хаби — це простори, куди може завітати кожен українець та безоплатно отримати доступ до принаймні одного вільного комп’ютера, щоб пройти навчання на платформі Дія.Освіта.
  • Створення на порталі Дія розділу Дія.Безбарʼєрність. У ньому представлено всю необхідну інформація про життєві ситуації та держпослуги для ВПО, людей з інвалідністю, батьків, літніх людей і шукачів роботи.
  • Відкриття в Тернополі на базі університету інноваційного імерсивного мультифункціонального хабу. Його мета — підвищити розвиток цифрової освіти, рівень комунікації й соціалізації різних верств населення, зокрема людей з інвалідністю, ветеранів, ВПО, людей на межі бідності, осіб з ментальною кризою та інших. 
  • Робота Дія.Центрів, у яких громадяни за один візит можуть розв’язати одразу кілька запитів. Вони розташовані на першому поверсі або обладнані ліфтом,  у приміщеннях є сходи, кнопки виклику, пандуси, поручні, аудіопокажчики, тактильні та візуальні елементи доступності. Більшість центрів користуються послугами УТОГ24. 
  • На порталі Дія.Бізнес з вересня 2023 року запущено дві нові категорії консультацій: для ветеранського бізнесу з двома темами з психологічної підтримки для підприємців.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору до 2030 року ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Стратегія спрямована на формування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної, громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності для всіх груп населення. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт