Без зайвої бюрократії й місяців часу: держава спрощує й прискорює процедуру списання БПЛА до двох тижнів

  Перегляди 707

Міністерство оборони за підтримки Міністерства цифрової трансформації затвердило наказ, який спрощує процедуру списання безпілотників, втрачених чи пошкоджених під час бойових дій. Це останній системний блокер для розвитку ринку БПЛА та використання дронів військовими. Відтепер списання відбуватиметься значно швидше й простіше, щоб потім отримувати нові дрони й розподіляти їх між військовими.

Процедура списання забирала в командирів багато ресурсів та часу, які можна було б використати ефективніше. Наприклад, на списання дрона йшло від одного місяця до пів року. Ухвалені зміни скоротять процедуру до 2–3 тижнів.

Завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання БПЛА командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потребу в дронах та військовій техніці й зможуть максимально швидко та ефективно розподіляти наявні ресурси.

Ухвалена постанова дає змогу:

  • командирам рот, батальйонів, бригад списувати втрачені внаслідок бойових дій БПЛА вартістю до 1,5 млн грн без отримання погоджень від командування Повітряних сил, Сил логістики та Міноборони;
  • без проведення розслідування списувати за спрощеною процедурою дрони-камікадзе та інші безпілотники, перероблені для виконання завдань з ураження цілей. Раніше для списання дрона-камікадзе вимагалося складати 16–18 документів, відтепер — усього 2;
  • розділяти, розбирати БПЛА та інші зразки військової техніки, які були пошкоджені під час бойових завдань, або складових частин, які не використовують для відновлення, модернізації чи виготовлення інших зразків БПЛА або іншої техніки;
  • списувати засоби ураження, витрачені в процесі бойових дій або на практичних стрільбах, на підставі акта про списання, затвердженого командиром окремої роти, батальйону, бригади.

Нагадаємо: раніше Уряд скасував 90 % блокерів, які гальмували розвиток БПЛА. Зокрема, за цей рік для виробників дронів спростили допуск БПЛА до експлуатації; прибрали зайві органи контролю; усунули додатковий дозвіл від СБУ; спростили імпорт БПЛА з Польщі; збільшили маржинальність; додали виробників дронів до компаній, які можуть бронювати фахівців; скасовували ПДВ та ввізне мито на комплектуючі для БПЛА; створили полігони для навчання пілотів та випробування нових БПЛА; можливість для виробників приєднатися до Дія.City; створили умови для розвитку ринку боєприпасів для безпілотників.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт