Реформа галузі містобудування продовжується

Прес-офіс
01 липня 2020, 08:30
  Перегляди 2701

Уряд розпочав третій етап реформи галузі містобудування.

Відповідну постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України сьогодні. 

Прийняття постанови має на меті створити умови для початку запровадження  Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у складі містобудівного кадастру, що об’єднає усіх учасників процесу будівництва та забезпечить його прозорість на всіх етапах — від отримання містобудівних умов та обмежень до введення об’єкту будівництва в експлуатацію. Постанова визначила правові підстави для запуску Реєстру будівельної діяльності, що є головним компонентом Системи. 

Загалом експериментальним проєктом передбачено:

  • Запуск  нового Реєстру будівельної діяльності замість реєстру дозвільних документів ДАБІ у липні 2020 року.  Новий реєстр буде більш захищений від несанкціонованого доступу і матиме розподілену модель зберігання даних, орієнтовану на об’єкти будівництва.

  • Внесення містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів до електронної системи з липня 2020 року у пілотному режимі. З вересня ведення містобудівних умов та обмежень та будівельних паспортів виключно з використанням реєстру стане обов’язковим для усіх суб’єктів системи, кількість яких становить близько 62500.

  • Доступ до усіх адміністративних послуг для об’єктів класу наслідків  СС1 на порталі Дія з вересня 2020 року. Другий етап впровадження ЄДЕССБ забезпечить доступ до адміністративних послуг онлайн для об’єктів класу СС2 та СС3. 

  • Створення звітів про експертизу проєктної документації.

  • Ведення Мінрегіоном реєстрів атестованих осіб, експертних організацій, ліцензіатів, саморегулівних організацій.

  • Підключення до електронної системи учасників будівництва з моменту подання заяви до Мінрегіону на період дії експерименту.

Реалізація цих кроків дозволить покращити якість надання адміністративних послуг у сфері будівництва та їх доступність, а також знизить рівень корупційних ризиків під час надання цих послуг. Проєкт постанови розробило Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та Комітетом Верховної Ради з питань будівництва. 

Експериментальний проєкт реалізується  за підтримки USAID / UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, Фонд Східна Європа, BRDO. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт