Регіональний дайджест: техніка для деокупованих територій Харківщини, е-інструменти комунікації на Чернігівщині та інтернет-покриття шкіл Полтавщини

  Перегляди 362

Попри війну та постійні ракетні обстріли, держава разом із партнерами робить усе можливе для забезпечення сталої роботи установ та організацій. Завдяки цифровізації регіонів та активному залученню громад до інноваційних змін цього вдається досягти з  мінімальними зусиллями. Актуальні новини з областей – у свіжому дайджесті.

Харківська область

13 громад Харківщини, які найбільш постраждали від війни, отримали допомогу у вигляді 22 ноутбуків та 13 багатофункціональних пристроїв (принтерів) для ЦНАПів. Оргтехніку вже отримали Балаклійська, Ізюмська та Дергачівська міськради. Попри постійні обстріли та перебої з електропостачанням адміністратори продовжують працювати та надавати якісні адміністративні послуги. Підтримка доступності адміністративних послуг відбувається завдяки співпраці Мінцифри та міжнародного проєкту «PROSTO».

Чернігівська область

Другий рік поспіль Любецька рада використовує у своїй роботі систему поіменного електронного інструменту «ГОЛОС». Система дозволяє  працювати максимально відкрито, швидко оприлюднювати результати голосування, виключити корупцію та врахувати думку кожного. Вартість проєкту становить 382,2 тис. грн. 

Молодіжний простір «Liubech Media» у Любецькій громаді став осередком навчання комп'ютерної та цифрової грамотності без обмежень за віком. На базі простору також є можливість підвищити кваліфікацію працівникам закладів культури, молодіжної ради, розробляти медійні продукти та проводити творче дозвілля. Основна мета проєкту — зберегти та примножити культурну спадщину українського народу за допомогою інноваційних технологій. Центр має сучасне обладнання для знімання та постобробки відзнятого матеріалу (цифрові відеокамери, комп’ютери). Його створення стало можливим за сприяння Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) — «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). 

Полтавська область 

Одним із пріоритетів області є забезпечення дітей якісними знаннями. Станом на грудень 2022 року Полтавщина є лідером у сфері цифрової трансформації освіти. Нещодавно завдяки співпраці з українською Ed-tech компанією HUMAN 160 шкіл, 29 ПТУ та 11 установ фахової передвищої освіти Полтавщини отримали 200 Wi-Fi роутерів. Тепер всі освітні заклади регіону підключені до інтернету і можуть повноцінно використовувати електронні журнали та щоденники. 

З початку війни в регіоні відкрито безоплатний доступ до освітньої платформи «HUMAN ШКОЛА». Програми дає школам можливість проводити онлайн-навчання та використовувати електронний документообіг. Усі вчителі 5-11 класів зареєстровані на платформі «Всеукраїнська школа онлайн», у кількох школах пілотується проєкт «Оновлена інформатика – IT-студії», а понад 100 тисяч жителів регіону пройшли курси з Цифрограму на платформі Дія.Цифрова освіта.

Івано-Франківська область

150 блоків безперебійного живлення передано ЦНАПам на Прикарпатті. Обладнання забезпечить сталу роботу адміністраторів в умовах нестабільного електропостачання та перепадів напруги, допоможе захистити  техніку й зберегти дані в разі аварійного відключення живлення. 

Житомирська область

Медичні заклади та адміністративні центри Житомирщини отримали термінали Starlink та потужні генератори на суму понад 16 мільйонів гривень. Завдяки цьому вони можуть працювати автономно та надавати якісні послуги навіть у разі тривалої відсутності електропостачання. Наразі всі стаціонарні медзаклади Житомирської області мають генератори на випадок перебоїв з електропостачанням. Завдяки обладнанню диспетчерські центри лікарень можуть бути постійно на зв'язку, отримувати та опрацьовувати виклики від пацієнтів та без перешкод користуватися електронною системою охорони здоров’я. 

Програма «Цифрова Європа»

19 грудня «U-LEAD з Європою» та  Мінцифра провели інформаційну онлайн-сесію програми «Цифрова Європа». У заході взяли участь більше як 130 осіб, серед яких представники громад та цифрові лідери. На події вони дізналися про умови участі у грантовій програмі ЄС «Цифрова Європа», процес підготовки заявки, можливі ризики та шляхи їхнього вирішення. Також учасники дізналися  про наявні відкриті конкурси із цифровізації та інструменти пошуку міжнародних партнерів. Запис можна переглянути за посиланням.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт